You are here

Biskupijska klasična gimnazija i semenište Paulinum danas su obeležili 56 godina od osnivanja.

Na manifestaciji su se podsetili reči apostola Svetog Pavla po kojem je škola i dobila ime. Povodom dana škole proslave u semenišnoj kapeli održana je svečana sveta misa. Šamuel Varga nakon osnovne škole odlučio je da se upiše u subotički Paulinum. Sa završetkom školovanja želeo bi da se potvrdi u svešteničkom pozivu. „Imam veoma dobre utiske nakon pola godine, sklopio sam mnoga prijateljstva i zaista imam samo pozitivna iskustva" kaže Šamuel Varga učenik Paulinuma.

Ove godine ustanova obeležava 56 godina od osnivanja. Na svečanoj svetoj misi Petar Palić, hvarski župnik i nekadašnji učenik Paulinuma i Žolt Marton, rektor budimpeštanskog Centralnog semeništa vodili su misu. Ceremoniju su ulepšali učenici muzičkim programom. Škola je jezička gimnazija klasičnog usmerenja, a osim toga u fokusu su teološke i filozofske nauke – kaže Jožef Mioč, direktor gimnazije.

„Važno je da deci damo temeljno znanje, kao i vaspitanje. U kolegijumu ih vaspitavamo isto kao u verskim školama širom Evrope, bilo da su katoličke, evangeličke, protestantske, pravoslavne ili anglikanske, kako bi očuvali moral i hrišćanske vrednosti" kaže Jožef Mioč direktor –rektor Biskupijske klasične gimnazije i semeništa Paulinum.

Na svečanosti su učestvovale i ličnosti iz javnog života. Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta kaže da je Paulinum jedna od najvažnijih ustanova subotičke Biskupije. „Obrazovni rad koji se ovde odvija je primer za sve ustanove gde je važna moralnost, briga o deci i saradnja sa mladima. Paulinum je upravo takva ustanova".

Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva naglasio je da je važno da u javnom životu prisutni budu i oni koji služe božijoj reči. „U tom smislu nastojimo da budemo mađarski političari koji će ovu ustanovu podržati kako bi se razvijala. Nadam se da će i ubuduće mnogi mladi ovde steći diplome".

Biskupijska klasična gimnazija i semenište Paulinom do sada je dala četiri biskupa rimokatoličkoj crkvi, a većina sveštenika u Bačkoj i Banati bili su učenici Paulinuma. 

 

Autor: 
Panon RTV