You are here

Pastor: Velikim firmama 0,5-9 miliona evra

Letnji kamp Omladinskog hrišćanskodemokratskog saveza (IKSZ) u Kišvardi (Mađarska) u petak bio je domaćin skupa na kojem su učestvovali predstavnici mađarske vlade i lideri prekograničnih mađarskih organizacija.

Bilo je reči o očuvanju identiteta i o programima privrednog razvoja delova Erdelja, Gornjih krajeva, Vojvodina i Zakarpatske na kojima žive Mađari - izvestila je mađarska državna novinska agencija MTI.

Pred više od 170 učesnika Peter Kiš-Parciu, zamenik državnog sekretara za pogranični privredni razvoj u mađarskom ministarstvu spoljne ekonomije i inostranih poslova je rekao da su prioritetni ciljevi programa privrednog razvoja stvaranje radnih mesta, pomoć preduzećima i razvoj "razmišljanja u okvirima jedinstvenog prostora Karpatskog basena".

Dodao je da osnove napretka čini razvoj putne i železničke infrastrukture između matične zemlje i prekograničnih mađarskih gradova, ali je isto tako važno i otvaranje novih graničnih prelaza.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) je rekao da su se tokom proteklih više od 20 godina organizacije koje okupljaju prekogranične Mađare bavile očuvanjem identiteta i opstankom, kao i obrazovanjem, kulturom, medijima i upotrebom jezika.

Sada Mađari i političke snage koje ih predstavljaju najvažnijim zadatkom smatraju pitanja standarda i egzistencije i privredno jačanje. Za to nije bila dovoljna finansijska podrška srpske države, ali su sredstva koja su proteklih godina stizala iz Mađarske pokrenula privredni razvoj i u Vojvodini - prenosi Pastorove reči MTI.

Predsednik SVM je podsetio na to da je mađarska vlada u novembru 2015. obezbedila 50 milijardi forinti za trogodišnji program privrednog razvoja. Fondacija koja je osnovana radi raspodele novca i obavljanja upravljačkih zadataka je raspisala 13 konkursa u 3 kruga. Bilo je 7 hiljada prijavljenih i 6,200 dobitnika. Većinom su to porodična gazdinstva, mikro i mala preduzeća, koja su iz nepovratne pomoći mogla da kupuju sredstva, a započeo je i program kupovine zemljišta i kuća.

Sada je u toku procena prijava na konkursu za velike izvore. Tu se prijavilo 30 mađarskih firmi. One će u okviru od 0,5 miliona do 9 miliona evra moći da otvaraju nova radna mesta i investiraju - izneo je Pastor. Po njemu će sa tim firmama moći sarađivati oko 4.000 dobavljača.

Hunor Kelemen, predsednik Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji (RMDSZ) je govorio o tome da je Erdelj u komplikovanijoj situaciji od Vojvodine, a zbog svojih geografskih i ekonomskih karakteristika. Na strategiju ekonomskog razvoja Erdelja uticaj imaju razlike između regija, "fobija" rumunske nacije u vezi sa tim prostorom, kao i to da su strogi uslovi za korišćenje izvora Evropske unije - rekoa je Kelemen i dodao da će se tamošnjim konkursima baviti novoosnovana fondacija Pro Economica.

Jožef Menjhart, predsednik Partije mađarske zajednice (MKP) je u vezi sa položajem Gornjih krajeva rekao da se u Južnoj Slovačkoj smanjuje broj Mađara, da stanovništvo intenzivno stari, da se povećava iseljavanje mladih i nezaposlenost, a da izostanak infrastrukturnog razvoja i investicija najviše pogađa opštine Slovačke u kojima žive Mađari.

Menjhart je dodao da mađarska manjina u Gornjim krajevima "ne sedi skršetnih ruku", jer je 2014. godine urađen Plan Baroš Gabor koji sadrži mogućnosti razvoja regiona. taj stručni materijal će u avgustu i u ranu jesen biti predstavljen mađarskoj zajednici, a istovremeno će započeti i "dijalog o privrednom razvoju sa stanovništvom".

U Zakarpatsku je pomoć privrednom razvoju iz Mađarske stizala preko više programa - rekao je Geza Gulači, potpredsednik Zakarpatskog mađarskog kulturnog saveza (KMKSZ).

2016. je započet program Ede Egan u sklopu kojeg je od 1100 pristigle konkursne prijave pozitivno ocenjeno 880, što je sličan procenat kao u Vojvodini. Ove godine je broj prijava udvostručen, pa će se u narednom periodu odlučivati o 3,200 konkursnih prijava - penosi MTI Gulačijeve reči.

Autor: 
Vajdasag Ma, MTI