You are here

Srbija je otvorenija za rešavanje manjinskih pitanja od zemalja u okruženju – izjavio Ištvan Pastor.

Na snimanju emisije "Subjektiv" Pannon televizije su evropski poslanici Kinga Gal, Andor Deli razgovarali sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom o ostvarivanju manjinskih prava i stanju mađarske zajednice u Vojvodini. Naglasili su i da izbori za Evropski parlament 26. maja imaju veliki značaj za manjine.

Ištvan Pastor je rekao da je većinska politika u Srbiji i otvorenost većinskog naroda za rešavanje manjinskih pitanja u poređenju sa drugim državama u okruženju, gde takođe u značajnom broju žive Mađari, mnogo bolja.

Predsednik SVM je dodao da je važno da se mađarska zajednica ne doživljava kao faktor destabilizacije. On je kazao i da su tokom poslednjih godina postignuti značajni rezultati na izgradnji sistema.

Evroposlanica Kinga Gal je rekla da je u Evropi često da ne funkcioniše princip jednakih šansi, kako je to težak problem, a da je od strane Evropske komisije i Saveta Evrope reakcija minimalna.

Andor Deli je kazao da nije svejedno ko će nakon izbora 26. maja zasesti u Evropski parlament jer postoji potreba za promenom i da zaista dođu ljudi i pogledi koji će Evropu zaista odvesti u boljem smeru. Deli je naglasio i da zajednica vojvođanskih Mađara sada prvi put ima mogućnost da se uključi u evropsku politiku, kao i da se nada da će dvojni u Vojvodini iskoristiti tu mogućnost.

 

Autor: 
Panon RTV