You are here

Prisustvo migranata i njihovo širenje po teritoriji je stvarnost koju ne možemo prećutati niti sakriti u cinični humanizam, rekao je predsednik SVM-a u jutarnjem programu Panon RTV-a.

Nema naznaka da će se smanjiti priliv migranata i očigledno će ovaj talas dugo trajati, a migrantska ruta na kojoj se i mi nalazimo biti aktivna, rekao je Ištvan Pastor, dodajući da nisu migranti ti koji odlučuju kuda idu. „Vidimo da imaju ozbiljnu logističku pomoć kako bi došli ovamo. Posledice toga vidimo na dnevnom nivou, i to na široj teritorji koja je sada zahvatila i severni Banat. Vidimo, takođe, da su se migranti zbog zime, zbog bezizlaznosti, jer mnogi više puta pokušavaju da pređu ogradu, učaurili i postaju agresivni, ne prema građanima, već prema okolini, zato provaljuju, pale vatre, ponašaju se kao da su kući i kao da su oni u pravu. Ali bezakonje se ne može pretvoriti u zakon" rekao je Pastor gostujući u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. On je naglasio da o ovoj situaciji, jedino SVM na srpskoj političkoj sceni javno, otvoreno i direktno govori jer je reč o problemima koji se ne mogu prećutati. „O tome govorimo ne samo u medijima, nego i na mestima donošenja odluka, ukazujemo na probleme, tražimo rešenje, pomoć. Tako je i šef frakcije SVM-a govorio u Skupštini Srbije, tražio snažnije policijsko prisustvo i pomoć. Ne vidim ozbiljne znake, ali nadam se da će Srbija u jednom trenutku odlučnije braniti južnu granicu, da će policija biti prisutnija tamo gde ima migranata, jer vidimo da kada se pojavi policija menja se njihovo ponašanje" nastavio je Pastor.

U programu medijske kuće Panon predsednik SVM-a govorio je i o predstojećim izborima. Kako je rekao, partija upravo sada formuliše svoju kampanju koja će krenuti tokom marta, biće kratka i intezivna. Odbacio je svaku bojazan da može doći do toga da politički predstavnik mađarske manjine bude izguran sa političke scene Srbije. ”Ako postoji neka dobra tekovina prošlosti, to je da ne vidim mogućnost ponavljanja nekadašnjih napetosti. Mi sada formiramo svoju kampanju sa ciljem da se na što više mesta sretnemo sa što više ljudi, čujemo njihovo mišljenje, ali i da predstavimo šta smo uradili u protekle četiri godine i da iznesemo planove za naredni period. Protekle četiri godine pokazale su zašto je važno da SVM ima predstavnika u političkom životu, jer sedeći za stolom gde se odlučuje uspeli smo da stvaramo, da napredujemo, da obezbedimo finansijske izvore i u zemlji i iz Mađarske, a nismo trčali za događajima" rekao je Pastor. Prema oceni predsednika SVM-a i u naredne četiri godine i u zemlji i na planu Evrope biće prisutna pitanja koja postoje i sada i zbog toga je bitno da mađarska zajednica ima svoje predstavnike na mestima gde se odlučuje, donose zakoni i rešavaju problemi.
Ištvan Pastor u razgovoru se osvrnuo i na nedavna dešavanja u Kanjiži kada je pravoslavni sveštenik na Svetosavskoj akademiji u svom obraćaju uvredio i Srbe i Mađare. ”O ovom događaju može se govoriti iz dva ugla: jednim delom o samom obraćanju, o saopštenjima SVM-a i SNS-a, o reakcijama društvenih mreža. I drugo, što je mnogo važnije, jeste to da je nedvosmisleno postalo jasno da kanjiška javnost ne prihvata ovu retoriku, ovo razmišljanje, nego ga naprotiv odbija. Takva vrsta reakcije smiruje, i to je najvažniji nauk u ovoj kratkoj i intezivnoj razmeni stavova, da ta vrsta žeravice se ne može ponovo razgoreti. To odbija ekstremiste, i svako ima svoj deo zadatka da suzbija ekstremiste u svojim redovima" rekao je Ištvan Pastor.
Autor: 
Pannon RTV