You are here

Centralna manifestacuja SVM povodom Dana nacionalnog zajedništva u Bačkim Vinogradima

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je i ove godine organizovao svoju centralnu manifestacuju povodom Dana nacionalnog zajedništva u Bačkim Vinogradima. Održana je i svečana misa.

Prisustvovali su dr Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu, dr janoš Babić, generalni konzul Mađarske u Subotici, Ištvan Pastor, predsednik SVM, Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (MNS), zatim političari, funkcioneri i članovi MNS iz redova SVM - javila je dopisnica "Vajdašag ma".

Ambasador Pinter je rekao da je današnji dan od 1920. spomen dan na užasne tragedije. S jedne strane je teško razumevanje toga kako je jedna nacija mogla dospeti u ovaj položaj, šta se desilo pre toga. S druge strane možemo biti ponosni na to jer je raskomadana i osakaćena zemlja i nacija u kratkom roku uspela da se podigne na noge i zato možemo biti ponosni na rezultate koje smo zajedno postigli i u matičnoj zemlji i preko granica. S treće strane - izjavio je ambasador za "Vajdašag ma" - od 2010. godine ovaj dan protiče i u radosti, jer je 4. jun ujedno i Dan nacionalnog zajedništva.

Karoj Dudaš, predsednik Saveta SVM je rekao da je koren drva jabuke, koje je u Bačkim Vinogradima posađeno 2012. godine, simbol zajedništva mađarstva, a da su plodovi simbol obnove nacije. Dudaš je jabuju nazvao "našim sakralnim voćem, koje nas podseća gde nam je dom, koja nam je domovina i ako se izgubimo pomaže nam da se kući vratimo".

Dudaš je u govoru pomenuo i "novu seobu nacija koja ugrožava bitisanje sviju nas", naglasio da su "izabrani, a ne samozvani lideri vojvođanskih Mađara" postavili principe opstanka na rodnoj grudi i rekao da su "SVM i MNS uz efikasnu pomoć nacionalne vlade naše zemlje matice i svojim snagama našavši i kod kuće pouzdanog partnera postigli rezultate o kojima se s uvažavanjem govori u svim regionima Karpatske domovine". Dudaš je rekao da će istorija i potomci suditi onima koji "iz ko zna kojih razloga pokušavaju da zabiju klinove u ovu zajedničku izgradnju".

Autor: 
Panon RTV