You are here

Na skupu građana Subotice u četvrtak uveče Fondacija „Prosperitati“ iznela je informacije o četvrtom konkursnom krugu. Na skupu je bilo više stotina preduzetnika, odnosno poljoprivrednika koji žele da nastave da privređuju na rodnoj grudi.

Zainteresovani mogu da konkurišu za kupovinu seoske kuće ili poljopirvrednog zemljišta, odnosno za razvoj i opremanje poljoprivrednog gazdinstva.

U velikoj sali Nove opštine do poslednjeg mesta ispunili su  zaintereovani za konkur Fondacije „Prosperitati“. Kao i u prethodnom periodu, sudeći po učesnicima, najviše interesovanja je za konkurse u oblasti poljoprivrede.

Ede Sarapka iz Malih Pijaca kaže: „Bavim se gajenjem životinja i žitarica. Imam potrebe za proširenjem gazdinstva. Zato sam veoma radoznao i željno smo očekivali raspisivanje konkursa za kupovinu zemlje, i o tome bih hteo da čujem informacije“.

Subotičanin Karolj Dukai kaže: „Sa sinom i ćerkom dobio sam šest konkursa. Sada bi želeli da kupimo traktor jer za priključne mašine koje smo prošle i ove godine dobili, potreban je snažniji traktor. Zbog toga smo došli, da na tribini čujemo šta kažu“.

Na skup građana došli su i oni koji bi hteli da kupe porodičnu kuću. Sabina Pećerić iz Subotice kaže: „Htela bih da konkurišem za kupovinu kuće. Do sada su uslovi bili takvi da nismo imali prava da konkurišemo, sada mogu da se prijave i oni koji imaju deo kuće, tako da ćemo svakako pokušati“.

Balint Juhas, rukovodilac Fondacije „Prosperitati“ hrabrio je svakog zainteresovanog za konkurse. „Obično imamo dva tipa posetilaca na ovim tribinama. Jedni, koji su već dobili na prethodnim konkursima, a drugi koji još nisu ali imaju sve mogućnosti za to. Ukoliko pogledamo da je uspešnost konkursnih prijava 88 odsto, onda s pravom možemo da se nadamo da ko konkuriše, taj i dobija“.

Tribini je prisustvovao i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, koji kaže: „Naš interes je da vojvođanskim Mađarima koji ovde žele da ostanu, ne samo rečima već i na konkretan način pomognemo u njihovom gazdinstvima, u razvoju njihovog privređivanja, kroz kupovinu kuće ili kroz kupovinu poljoprivrednog zemljišta.“

Četvrti raspis konkursa Fondacije „Prosperitati“ otvoren je do 30. novembra. Nadležni će zainteresovane upoznavati sa uslovima u više naselja u Vojvodini. O ovim tribinama, kao i o detaljima konkursa više podataka može se naći na internet stranici Fondacije www.prosperitati.rs.

Autor: 
Panon RTV