You are here

Povodom izgradnje graničnog prelaza u okviru IPA Prekograničnog programa saradnje između Mađarske i Srbije održana konferencija u Novom Sadu.

Selo Rabe nalazi se u opštini Novi Kneževac, i leži na tromeđi između Srbije, Mađarske i Rumunije. Nekoliko kilometara od granice nalazi se mađarsko selo Kibekhaza, i između dva naselja gradi se planirani granični prelaz.

U okviru projekta ukupne vrednosti 5,5 miliona evra, Srbija između ostalog ima obavezu da obnovi put u dužini od 1365 metara koji će povezivati Rabe sa budućim graničnim prelazom, rekao je Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. „Ova naselja nalaze se u mrtvom uglu, i sa izgradnjom graničnog prelaza verujem da će, jednim delom, oživeti saobraćaj, ali i privreda što će unaprediti i sela. Između ostalog zbog toga smo prihvatili ovaj program i podržavamo projekat".

Novi granični prelaz može da doprinese ostvarenju novih privrednih mogućnosti u Novom Kneževcu, kaže Radovan Uverić, predsednik opštine. Nadamo se da će se otvaranjem graničnog prelaza ubrzati razvoj opštine, otvoriti više mogućnosti, odnosno moći ćemo da privučemo više investitora u Novi Kneževac.

Projekat podržava i pokrajinska vlada. Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam smatra da je jedan od rezultata izgradnje graničnog prelaza i pospešivanje privrede u regionu. „Sigurno partnerstvo Mađarske u ovom projektu potvrđuje da je ona spremna da obezbedi sve administrativne kapacitete u interesu našeg što bržeg uključivanja u evropske integracione tokove".

Zahvaljujući ovom projektu Kibekhazu i Rabe povezivaće put u dužini od četiri do pet kilometara. Među zadatke mađarske vlade spada i obaveza da izgradi pristupnu deonicu od 2309 metara.

Peter Kiš Parciu, zamenik državnog sekretara za prekograničnu privrednu saradnju Mađarske kaže: „Sada ukoliko želimo da stignemo iz jednog naselja u drugo treba da prevalimo 50 kilometara, što sve zajedno, sa prelaskom granice, oduzima više od sat vreme. Sa izgradnjom ovih kratkih deonica puta i sa očekivanom brzom izgradnjom graničnog prelaza smanjiće i vreme putovanja i skratiti razdaljinu na deseti deo."

 

Autor: 
Panon RTV