You are here

“Ukoliko želimo da sačuvamo opredeljenje zemalja i građana Zapadnog Balkana za procese integracije u Evropsku uniju, onda su potrebne odlučne i dosledne političke poruke i značajno povećanje predpristupnih fondova” – poručio je poslanik u Evropskom parlamentu Andor Deli, koji je kao predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara jedan od poslanika vladajućeg Fidesa Mađarske u Evropskom parlamentu. On je u razgovoru sa komesarom za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Johanes Hanom o strategiji pristupanja Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji istakao da Srbiji i Crnoj Gori treba poslati jasne poruke.

Kako prenosi portal “Vajdašag Ma”, Andor Deli je prilikom susreta istakao da Evropska unija neće ostati na 27 članova nakon izlaska Velike Britanije i zatražio je od Johanesa Hana da strategija prijema Srbije i Crne Gore ne bude tehnički dokument, nego da se u ovom dokumentu odlučnim i doslednim političkim sadržajima pošalje jasna poruka ovim zemljama.

U pogledu trgovine, Zapadni Balkan je već deo Evropske unije, a Srbija je već pre deset godina otvorila svoje tržište pred proizvodima iz Evropske unije, ali ovo nije dovoljno cenjeno – konstatovao je Deli ističući da nizak nivo podrške iz sredstava predpristupnih fondova IPA ne omogućava brzo i efikasno dostizanje nivoa u reformama koje očekuje Evropska unija, zato je potrebno obezbediti više sredstava ovim zemljama u novom finansijskom planu nakon 2020. godine.

Autor: 
Vajdasag Ma