You are here

U Pekngu je održana trojna sednica međuvladine radne grupe Kine, Srbije i Mađarske po pitanju izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

Brza pruga Beograd-Budimpešta treba da bude završena najkasnije do kraja 2023. godine – izjavio je u Pekingu mađarski ministar spoljnih i spoljnoekonomskih poslova Peter Sijarto. Na sednici mađarsko-srpsko-kineske radne grupe bio je prisutan i Imre Kern, državni sekretar ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Mađarski šef diplomatije je o trojnom projektu prvo razgovarao sa potpredsednikom odbora za razvoj i reforme Narodne republike Kine Ning Či Čoem, a zatim je održana sedma sednica trojne međuvladine radne grupe.

Peter Sijarto je rekao da Kina u velikoj meri želi da poveća plasman roba u Evropi, te da ukoliko se izgradi brza pruga Beograd-Budimpešta, da će to biti najbrža ruta za snabdevanje Evrope preko Grčke.

Projekat bi generisao nova radna mesta, a i u logističkom i finansijskom vidu bi imao velike prednosti i za Mađarsku i za Srbiju. Govoreći o deonici kroz Mađarsku, Sijarto je rekao da su se na tender za izgradnju prijavila dva konzorcijuma, koja se oba sastoje od mađarskih i kineskih preduzeća. Oni do kraja jula treba da predaju tehničke ponude a zatim će u septembru biti tehnički i finansijski pregovori sa dvoje ponuđača, da bi krajem novembra ili u najgorem slučaju do kraja godine bio potpisan ugovor sa izabranom ponudom.

Nakon toga proces izdavanja dozvola i planiranje mogu da traju najviše dve godine, a za realizaciju je predviđeno dve i po, najviše tri godine. Tako gledajući će najkasnije do kraja 2023. godine biti izgrađena brza pruga Budimpešta-Beograd – naglasio je Peter Sijarto i dodao da i srpska strana može da drži taj tempo.

 

Autor: 
Panon RTV