You are here

Na Forumu poslanika Mađara u Karpatskom basenu, Balint Pastor govorio o zasedanju mađarsko-srpske vlade, o stavovima Foruma.

Današnja zajednička sednica mađarske i srpske vlade donosi konkretne koristi vojvođanskim Mađarima, jer su dve vlade potpisale deset sporazuma koji se odnose na razvoj infrastrukture, na obrazovanje, kulturu i druga važna pitanja, izjavio je političar. Balint Pastor rekao je da je na Forumu poslanika Mađara u Karpatskom basenu  rezolucija obratila pažnju i na važnost očuvanja razreda sa malim brojem dece, potom prihvatanje standarda srpskog jezika kao nematernjeg, što može da utiče na efikasnije učenje srpskog jezika, i da na taj način Mađari u Vojvodini lakše mogu da se uključe u zajednicu.

„Osim toga u rezoluciji postoji i deo posvećen priključivanju Evropskoj uniji, i tome da postoje konkretna očekivanja od zakona o nacionalnim savetima, odnosno od daljih izmena zakona koji regulišu oblast manjina. Ovaj zakonski okvir, prema Akcionom planu za manjine, treba da bude bude prihvaćen narednih meseci. Veliko je zadovoljstvo što smo na svakom Forumu poslanika Mađara u Karpatskom basena mogli da govorimo o napretku u proporcionalnom zapošljavanju, i to je ušlo u rezoluciju, da se upravo u Srbiji pripremaju dva zakona da u slučaju istovetnih kvalifikacija, treba prihvatiti molbu pripadnika manjine, u našem slučaju mađarske", rekao je Balint Pastor, šef poslaničke grupe u parlamentu Srbije. 

 

Autor: 
Panon RTV