You are here

U okviru programa pod nazivom „Pazimo jedni na druge" volonteri kupuju namirnice i lekove za one kojima je pomoć potrebna. Iako je preko 500 volontera, i dalje očekuju nove prijavljene.

Volonteri- pomoćnici neprestano su spremni za polazak. Savez vojvođanskih Mađara pokrenuo je humanitarnu akciju „Pazimo jedni na druge". Prvenstveno pomažu u obavljanju dnevne kupovine, nabavci namirnica i lekova za osobe starije od 65 godina i starije od 70 godina u seoskim područjima, koji ne mogu da napuste svoje domove.

To je izuzetno važno za one koji nemaju članove porodice, komšije, poznanike koji bi to obavili za njih. Mreža aktivista prisutna je širom Vojvodine. Iz dana u dan je sve više volontera, jer je i mnogo starijih sugrađana čija deca žive u inostranstvu. Elvira Boroš i Ramona Roža aktivne su na prostoru Mesne zajednice Železničko naselje.

„U ovom periodu važno je voće, jer naši sugrađani sada treba da unose mnogo vitamina kako bi se organizam branio, kupujemo hleb, mlečne prerađevine. Ukoliko ne svaki dan, ono svaki drugi dan, osim toga lekove, koji su veoma bitni penzionerima, jer oni sada ne mogu da odu do apoteke u kupovinu" kaže Elvira Boroš.

„Primopredaja se odvija na kapiji, uglavnom to radim tako da pozovem osobu, i kažem koliki je iznos, kasnije na kapiji pokažem račun, potpiše papir i onda idemo dalje. Razmenimo novac, predaju mi novac. Tako radim da obavljamo samo najnužniju komunikaciju da možemo da pomognemo starijima, ali da ih ne zarazimo, niti bilo šta da im se dogodi" navodi Ramona Roža.

Stariji sugrađani sa radošću prihvataju ovu besplatnu uslugu. Volonteri su upravo stigli do Ibolje Galamboš. Naša ekipa je kasnije telefonom pozvala 65-to godišnju ženu, koja kao ni njen 70-to godišnji muž ne može da napusti kuću, tako da je kupovina koju obavljaju volonteri za njih ogromna pomoć: „U početku je više toga trebalo, sada već imamo, ali ne pravim zalihe, samo kada nam nešto treba, javim Elviri, i tačno je da je njoj jako teško jer ima veoma mnogo posla, ali ona veoma požrtvovano i sa mnogo volje pomaže svima, tako i nama, jer zna u kakvoj smo situaciji."

Pružanje pomoći je jednostavno i transparentno – izjavio je Balint Pastor, potpredsednik SVM-a u intervjuu koji je dao za Panon RTV. „Na sajtu koronavirus.vmsz.org.rs su navedeni koordinatori. Koordinatorima su odgovorni aktivisti, volonteri i ukoliko stariji sugrađanin pozove broj istaknut na sajtu, koordinator šalje na teren aktivistu koji da tako kažemo preuzima narudžbinu, obavlja kupovinu, pod kupovinom se misli na prodavnice i apoteke, i pokupovano, dakle lekove i robu iz prodavnice odnosi do građanina sa preostalim novcem."

O tome se vodi i evidencija.

Svakom volonteru obezbeđene su zaštitne maske i rukavice.

Prijave potencijalnih volontera i dalje očekuju na već pomenutom sajtu koronavirus.vmsz.org.rs.

 

Autor: 
Pannon RTV