You are here

Firmu Agrokons iz Malog Iđoša posetila je delegacija koja se upoznala sa investicijama kojima je podržan njihov razvoj.

Zamenik ministra u vladi Mađarske Levente Mađar, predstavici fondacije Prosperitati i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor posetili su firmu Agrokons u Malom Iđošu i upoznali se sa realizovanim ulaganjima. Firma je nedavno zaposlila pet inžinjera i više radnika sa stručnom spremom, a zahvaljujući podršci fondacije Prosperitati su došli do CNC mašina za čije upravljanje je nužna stručna radna snaga. Ovim ulaganjem povećaće se izvoz, rekao je direktor Ferenc Ori koji je rekao da su mašine već stavljene u pogon, na njima se radi i to sa mnogo većom preciznošću i kapacitetom nego ranije.

Plan je da se radna snaga poveća za 24 ili više radnika, da se poboljša kvalitet i da se krene na nova tržišta – kazao je Levente Mađar. Zamenik mađarskog ministra spoljnih i spoljnoekonomskih poslova je simbolično pustio u rad novi uređaj za sečenje plazmom rekavši kako će se u narednim nedeljama i mesecima realizovati ulaganja vredna oko 30 milijardi forinti (100 miliona evra) koja će otvoriti brojna radna mesta u Vojvodini i omogućiti opstanak na tržištu za više hiljada dobavljača.

Firma Agrokons proizvodi silose za žitarice koji se sklapaju na licu mesta. Tokom sezone imaju jako mnogo posla, a zimi im je potrebna hala, koja se upravo gradi.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara kaže da će u maju biti završena realizacija investicije od više miliona forinti što će ovoj firmi da otvori prostor na tržištu i da se poveća broj zaposlenih, te će moći da preuzimaju i poslove koji se obavljaju van sezone čime će ispuniti i zimski meseci.

Ovo ulaganje visine preko miliona evra je realizovano u odnosu 25% sopstvenih sredstava, 35% bespovratne pomoći i 40% kredita.

 

Autor: 
Panon RTV