You are here

U fondaciji “Prosperitati” trenutno su u toku tri konkursa za finansijsku podršku kupovine seoskih kuća, za kombinovanu podršku preduzetništva u poljoprivredi i privredi, kao i za kupovinu poljoprivrednog zemljišta – izjavio je pred velikim brojem zainteresovanih u Senti rukovodilac fondacije Balint Juhas. Na građanskom forumu, održanim sinoć u svečanoj sali gradske kuće u Senti, bili su prisutni i čelnici fondacije i rukovodioci Saveza vojvođanskih Mađara i pokrajinski i republički poslanici ove stranke.

Pred građanima Sente predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor istakao je da putem fondacije “Prosperitati” tokom prethodna tri konkursna ciklusa sa područja Sente konkurisalo je 654 građana, od njih 583 sa uspehom, što je 9 odsto od ukupnog broja uspešnih učesnika dosadašnjih konkursa.

Na ovaj način je u Sentu stiglo 380 miliona dinara, dakle više od 3 miliona evra. Ovaj iznos je jednak polovini budžetskih sredstava opštine Senta za jednu godinu. U sadašnjem paketu za podsticaj preduzetništva, poboljšanja uslova rada i životnih uslova Mađara u Vojvodini, koju finansira Vlada Mađarske, ima ukupno 75 miliona evra, dakle narednih pola godine putem konkursa fondacije "Prosperitati" toliko će novca stići za te namene u Vojvodinu.

Ištvan Pastor je izrazio uverenje da će ova sredstva posticati vojvođanske Mađare da uz prepoznavanje domaćih potencijala iskoriste mogućnosti i da opstanu na rodnom tlu. Sada su pružene mogućnosti da sem verbalnog podsticanja i materijalno pomažemo stanovništo da ostanu i da opstanu kod kuće – rekao je Pastor.

Autor: 
Vajdasag Ma