You are here

Gradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara u Novom Sadu je u petak uveče obeležio 19. godišnjicu osnivanja.

Članovi i gosti su u okviru muzičke večeri proslavili godišnjicu, koju je prethodila svečana sednica u prostorijama novosadskog Mađarskog kulturnog centra “Petefi Šandor”. Na sednici su dodeljene priznanja najistaknutijim članovima koji su u prethodnom periodu doprineli radu gradskog odbora.

SVM u Novom Sadu je 1998.godine startovao sa 10, dok danas broji preko 500 članova.

Laslo Feher, član IO SVM je naglasio značajne aktivnosti gradskog odbora u Novom Sadu: “Jedna je, da su nazivi svih naselja ispisani na mađarskom jeziku. Mađarska deca se mogu upisivati u škole. Najveći uspesi su u vezi demografije. Izgradio se Kolegijum “Evropa” u kom je i moj sin stanovao dve godine tokom studiranja.”

Godine 2016. i 2017. se uglavnom govorilo o izborima. Organizacija je aktivirala novosadske Mađare, da u što većem broju izađu na izbore. Nastavljaju se projekti u vezi obrazovanja na mađarskom jeziku, da sva deca imaju dobre uslove za školovanje na maternjem jeziku. Najveći uspeh im je rad i održavanje Kolegijuma “Evropa”.

Lenke Erdelj, predsednica GO SVM u Novom Sadu: “ Jedan od najvažnijih ciljeva nam je sad da podignemo spomenik u znak sećanja na nevine žrtve iz 1944-45 godine. Plan je da to realizujemo još ove, najkasnije sledeće godine. Drugi važan cilj nam je da se nazivi ulica sa ličnim imenima takođe ispisuju na mađarskom jeziku.”

Autor: 
Panon RTV