You are here

NOVI SAD - Uručivanjem Sterijinih nagrada i tradicionalnim izvođenjem predstave u čast nagrađenih, večeras je u Novom Sadu završeno 58. Sterijino pozorje, na kojem je proteklih devet dana izvedeno osam predstava u selekciji nacionalne drame i pozorišta i dve u međunarodnom festivalskom programu.

Predsednik žirija ovogodišnjeg Pozorja glumac Predrag Ejdus čestitao je novosadskoj publici na sjajnom prijemu ovog festivala i pre nego što je saopštio imena nagrađenih napomenuo da žiri izražava izvesnu zapitanost nad neujednačenim kriterijumima prilikom izbora predstava u zvaničnoj selekciji.

Nadamo se da je to posledica jedne siromašne pozorišne sezone ali, pored toga, žiri apeluje za ujednačene poetičke meritelje kada su u pitanju buduće selekcije, rekao je Ejdus.

Uručujući Sterijine nagrade, direktor Sterijinog pozorja Selimir Radulović je čestitao nagrađenima zaželevši im uspeh u budućem radu.

Sterijino pozorje je jedna od najvažnijih i najprestižnijih institucija u savremenoj srpskoj kulturi, rekao je on i dodao da je taj pozorišni festival u minulih deset dana bio u središtu pažnje domaće kulturne javnosti, posebno selekcija nacionalne drame i pozorišta.

''Bilo je nedoumica, kontroverzi, sporenja, što je dobro za naš pozorišni život, ali i za srpsku kulturu u celosti, tako je oduvek, tako će i biti'', istakao je Radulović i zahvalio na podršci novosadskoj gradskoj upravi za kulturu, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i informisanje i Ministarstvu kulture i informisanja, NIS -Gaspromu kao generalnom sponzoru i ostalima koji su pomogli održavanje Sterijinog pozorja.

Radulović je zahvalio proslavljenom reditelju Emiru Kusturici koji je otvorio festival određujući njegovu visoku nacionalnu i internacionalnu umetničku meru, selektoru Igoru Bojoviću, žiriju, a najviše publici koja je, kako je rekao, doprinela svečarskoj atmosferi Sterijinog pozorja i učinila da poverujemo smo na dobrom putu.

Najbolja predstava je mjuzikl Zona Zamfirova, prema istoimenom delu Stevana Sremca, u režiji po tekstu i na songove Kokana Mladenovića i u izvođenju beogradskog Pozorišta na Terazijama.

U čast nagrađenih, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke izvelo je predstavu Hasanaginica, po tekstu Ljubomira Simovića u režiji Olivere Đorđević.

Nagrade

Sterijina nagrada za tekst savremene drame dodeljena je Fedoru Šiliju za tekst Čarobnjak , predstave u režiji Borisa Liješevića kome je pripala Sterijina nagrada za režiju te drame u izvođenju Narodnog pozorišta u Somboru.

Za najbolja glumačka ostvarenja Sterijinu nagradu su dobili Nebojša Dugalić za ulogu Hadži Zamfira u predstavi Zona Zamfirova , Saša Torlaković za ulogu Tomasa Mana u Čarobnjaku , Jasna Đuričić za ulogu Irine Nikolajevne Arkadine u predstavi Galeb Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu i Ivan Bosiljčić za ulogu Maneta u Zoni Zamfirovoj.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje pripala je Aleksandru Deniću za predstavu Konstantin Dejana Stojiljkovića u režiji Juga Radivojevića i izvođenju Narodnog pozorišta u Nišu i Narodnog pozorišta u Beogradu a za kostimografiju u istoj predstavi nagrađeni su Bojana Nikitović i Stefan Savković.

Za originalnu scensku muziku nagrađen je Marko Grubić za Zonu Zamfirovu, a za koreografiju u toj predstavi Sterijinu nagradu dobila je Mojca Horvat. Specijalna Sterijina nagrada za predstavu u celini dodeljena je Galebu SNP-a, po tekstu Antona Čehova u režiji Tomija Janežiča. Nagrada iz Fonda Dara Čalenić za najbolju mladu glumicu pripala je Ivani Popović za ulogu Zone u Zoni Zamfirovoj dok je isto to priznanje za mladog glumca dobio Marko Marković za više uloga u predstavi Čarobnjak.

Prema odluci žirija Nacionalne sekcije Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara, u kojem su Igor Burić, Vladimir Kopicl i Boban Jevtić, nagrada Okruglog stola ovogodišnjeg Pozorja za najbolju predstavu dodeljena je Galebu SNP-a. Sterijina nagrada za pozorišnu kritiku Miodrag Kujundžić dodeljena je Bobanu Jevtiću za tekst kritike Prazna recitovanja objavljen u NIN-u, odlučio je žiri u sastavu Svetislav Jovanov, Nina Popov i Slobodan Obradović.

Nagradu novosadskog Dnevnika za umetničko ostvarenje dobio je Tomi Janežič za režiju Galeba, a nagrada Zoran Radmilović za glumačku bravuru, koju dodeljuje Kompanija Novosti , pripala je Slobodanu Stefanoviću za ulogu Manulaća u Zoni Zamfirovoj.

Autor: 
Tanjug, RTV