You are here

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da ih organizacija „eProjekat“ nije obavestila o rezultatima kontrole kukuruznog brašna

Beograd - Poljoprivrednoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dosad nije stigao mejl udruženja „eProjekat“ sa podacima da su ispitivanjem otkrili da je jedno pakovanje brašna do koga su došli imalo veću količinu aflatoksina od zakonom propisane, rečeno je Danasu u Ministarstvu poljoprivrede.

Podsećanja radi, nevladina organizacija „eProjekat“ kategorično tvrdi da je obavestila Ministarstvo poljoprivrede o pakovanju brašna sa većom količinom aflatoksina od dozvoljene. To udruženje je i Danasu prosledilo mejl koji je, između ostalih, naslovljen i na kabinet ministra poljoprivrede, a poslat je 16. maja.

U tom obaveštenju se navodi da su u uzorku od nekoliko vrsta kukuruznih proizvoda pronašli brašno sa većom količinom aflatoksina od dozvoljene, kao i da je to utvrdila referentna laboratorija iz Bečeja.

U Poljoprivrednoj inspekciji kažu za Danas da njihovi inspektori za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla, počev od decembra prošle godine vrše kontinuirani nadzor proizvođača hrane koji se bave preradom proizvoda od kukuruza, odnosno koriste kukuruz kao sirovinu.

Zbog otkrivenog aflatoksina, kažu u inspekciji, zabranjen je promet za 200.322 kilograma kukuruza, 250 kilograma kukuruza kokičara, 24 kilograma kornfleksa, 1.000 kilograma palente, 14 kilograma flipsa, 280 kilograma kukuruznog brašna i 806 kilograma drugih proizvoda na bazi kukuruza - ili ukupno 202,7 tona.

Takođe, zabranjena je upotreba sirovine za proizvodnju hrane za ljude u količini od 8.058.100 kilograma kukuruza i 26.371 kilogram kukuruznog brašna, dok j 869 kilograma kukuruza kokičara uništeno.

„Poljoprivredni inspektori za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla nastaviće kontrole i u narednom periodu“ ističe se u izjavi nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede.

Autor: 
Danas, G. Vlaović