You are here

Vicepremijer Aleksandar Vučić za Danas

Ne verujem da je moguće za mesec dana pripremiti tako ozbiljan zakon, kaže Nenadić * Pre svega treba da se dogovore ministarstva pravde i finansija

Beograd - Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine ući će u proceduru Skupštine Srbije do 15. juna, najavio je za Danas prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da još nije formirana radna grupa za pisanje tog zakona, iako je najavljeno da će konsultacije početi u aprilu, Vučić nam je odgovorio da će sve biti urađeno u najskorijem roku. „Predlog zakona o poreklu imovine naći će se u Narodnoj skupštini do 15. juna. Da li će biti usvojen, to ne znam, to je na poslanicima“, rekao je Aleksandar Vučić za Danas.

Kako Danas nezvanično saznaje, pre formiranja radne grupe za pisanje ovog sistemskog zakona za borbu protiv korupcije treba da se sastanu predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, kako bi se dogovorili koji resor će biti predlagač zakona, jer se nadležnosti preklapaju.

Usvajanje i pisanje zakona o utvrđivanju porekla imovine najavljuje se maltene od početka rada ove vlade, a rokovi za formiranje radne grupe pomeraju se iz dana u dan.

Prvi vicepremijer Vučić je 2012. najavljivao da će se predlog zakona pred poslanicima naći do početka februara ove godine, dok je ministar pravde Nikola Selaković u novembru kazao da će se s pisanjem zakona početi u decembru i da će „na udaru zakona biti bez izuzetka svi tajkuni i političari za koje postoji osnovana sumnja da su stekli ogromno bogatstvo na nezakonit način i u spornim privatizacijama“. U Ministarstvu pravde našem listu je decembra 2012. rečeno da će prvi kostur zakona biti poznat početkom ove godine.

Na pitanje Danasa zašto radna grupa još nije formirana, u Ministarstvu pravde i državne uprave kažu da je u proteklih skoro godinu dana ovaj resor imao vrlo intenzivnu zakonopisnu aktivnost.

„Radne grupe Ministarstva radile su na izmenama i dopunama više od 10 postojećih zakona, kao i na donošenju novih zakona. Osim toga, radilo se na izradi tri nacionalne strategije - pravosuđa, korupcije i javna uprave, kao i njihovih pratećih akcionih planova, šta je bilo od izuzetne važnosti“, piše u odgovoru Ministarstva pravde.

Ministarstvo dodaje da su sve navedene aktivnosti morale biti sprovedene, kako zbog realnih potreba srpskog pravosuđa, tako i zbog usaglašavanje domaće normative sa evropskom, u cilju ispunjenja svih neophodnih uslova za dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju EU.

U ovom ministarstvu ukazuju i na činjenicu da je za izradu dobrog, kvalitetnog i upotrebljivog zakona, koji neće biti mrtvo slovo na papiru, potrebna detaljna analiza stanja, kao i uključivanje svih relevantnih ministarstava, institucija i organizacija u njegovu izradu.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas kaže da je skeptičan u pogledu mogućnosti da se pripremi takav zakon za mesec dana, do 15. juna, pogotovo jer je obavezna javna rasprava koja bi trebalo da oduzme veći deo tog perioda.

- Nigde u javnosti nisam mogao da pročitam ideje o sadržini tog zakona, kao i o njegovom odnosu s drugim već postojećim srodnim propisima poput Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje se odnose na prihode i imovinu funkcionera - kaže Nenadić.

Šta kaže Agencija

U Agenciji za borbu protiv korupcije Danasu je rečeno da ih za sada niko nije kontaktirao u vezi s formiranjem radne grupe i pisanjem zakona o poreklu imovine, a da će se Agencija odazvati eventualnom pozivu da njen predstavnik bude deo tima za pisanje tog antikorupcijskog akta.

Autor: 
Lidija Valtner, Danas