You are here

Saradnja Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji i Fakulteta “Peto Andraš” Univerziteta “Semelvejs” u Budimpešti dospela je u novu fazu I zahvaljujući tome možda će već ove godine biti pokrenut program specijalizovane nastave za usavršavanje vaspitača-terapeuta dece sa smetnjama u razvoju.

Predsednik Komisije za obrazovanje Nacionalnog saveta Mađara Atila Perpauer podsetio je danas u Senti na konferenciji za novinare da je sa Fakultetom “Peto Andraš” započeta saradnja 2015. godine i tokom protekle tri godine izvršeno je snimanje situacije na terenu i na osnovu toga je održan prvi intenzivan tronedeljni kurs usavršavanja metode za vaspitače, koja u značajnoj meri može da doprinese pomoći osobama sa povredama centralnog nervnog sistema.

U Senti je trenutno u toku još jedan takav kurs sa učešćem 35 polaznika. Istovremeno, kontinuirano se organizuju i sistematski pregledi za decu sa smetnjama u razvoju, na koje se javljaju zainteresovane porodice iz cele Vojvodine, pa će iz tih razloga 20. i 21. marta organizovati preglede u Mužlji, a nešto kasnije u Zapadnoj Bačkoj.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta „Peto Andraš“ dr. Andrea Žebe istakla je na konferenciji za novinara da uz podršku Vlade Mađarske i Fondacije „Betlen Gabor“ realizovan je zajednički program sa Nacionalnim savetom Mađara, u koji je do sada bilo uključeno oko stopetdesetoro dece i blizu trideset odraslih. Projekat za Vojvodinu je od prošle godine uključen i kao vežbaonica za polaznike kurseva za specijalne vaspitače, takozvane konduktore, koji će kasnije moći da rade sa specijalizovanim metodama sa decom, ometenom u razvoju.

Autor: 
Vajdasag Ma