You are here

BEOGRAD – Poslanici svih opozicionih grupa i dva nezavisna poslanika Riza Halimi i Nikola Tolimirović potpisali su zahtev za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo o izglasavanju nepoverenja ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarku Obradoviću koji je danas predat u skupštinsku proceduru.

Poslanik DS Miograd Stojković rekao je na konferenciji za novinare u skupštini da je 84 poslanika potpisalo taj zahtev, a da bi jedina tema te naredne sednice bilo stanje u obrazovanju, nauci i dešavanje sa malom maturom i shodno tome zahtev za izglasavanje nepoverenja ministru Obradoviću.

„Na maloj maturi sistem je pao, a za to je odgovoran ministar. Obrazovanje je sve gore iz godine u godinu, nauka u katastrofalnom stanju, a ono što se dešava sa malom maturom, kako stvari stoje, pogodiće i sve buduće generacije”, rekao je Stojković.

Iz posalničkog klupa SPO-DHS S juče je najavljeno da neće potpisati taj zahtev.

U zahtevu za održavanje sednice, koji je dostavljen novinarima, pored ostalog piše da su na propuste, nezakonitosti i nepravilnosti tokom organizacije male mature reagovali i zaštitnik građana i Nacionalni prosvetni savet.

Kada je reč o stanju u nauci, dodaje se u tekstu, naučnici od početka godine nisu dobili sredstva za materijalne troškove i na taj način su ostali bez osnovnih sredstava za naučno istraživački rad i održavanje opreme.

„Stanje u nauci i nemar ministra prema značaju nauke, naučnog istraživanja i podrške istraživačima je drugi povod kojim smatramo da ministar Obradović treba da bude razrešen funkcije člana vlade”, piše u zahtevu za održavanje sednice.

Kao razlog za hitan postupak potpisnici zahteva naveli su potrebu sprečavanja daljih štetnih posledica po rad obrazovnog sistema i nauke.

Autor: 
Tanjug i M. Č., Politika