You are here

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas da je stanje u Srbiji teže nego što se do sada moglo čuti, jer su svi računi iz prethodnih decenija došli na naplatu i najavio odgovorne, a ne popularne mere za ublažavanje krize.

"Srpska privreda nije na nogama, ona kleca", rekao je Vučić u Kažiprstu B92.

"Imamo 400 firmi koje, ne računajući NIS, Filip Moris i BAT, a koje učestvuju sa 45 odsto budžeta, a sa te tri i skoro 60 odsto popune budžeta, a od tih 400 ne postoje tri koje nisu prezadužene, a 80 odsto budžeta nam puni svega 1.000 firmi", precizirao je Vučić i naveo da kada se vidi da su te firme uzimale kredite u 20, pa i 25 banaka onda je jasno koliko je bolesna srpska ekonomija.

Nužne teške mere, ali bez smanjenja plata i penzija

Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da smanjivata plata i penzija neće biti, ali da su neizbežne teške, restriktivne mere, kao i da očekuje da Srbija u junu dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

"Smanjivanja plata i penzija sigurno neće biti, ali moraćemo da postižemo velike uštede i moraćemo teške, restriktivne, ozbiljne mere da preduzmemo", rekao je Vučić u intervjuu današnjem "Kuriru".

On je precizirao da je reč o odlukama koje se tiču preduzeća u restrukturiranju koja jedu ogromne pare, što traje godinama, kao i o onim o reformi državne uprave.

Koja zemlja može to da izdrži?

Vučić je napomenuo da je u državnoj upravi zaposleno 69.900 ljudi, od čega 41.500 u lokalnoj administraciji, a 28.400 u republičkoj upravi. Dodajuć da tu nisu uračunati zaposleni u vojsci, policiji, javnim službama i preduzećima, on je zapitao koja to zemlja može da izdrži.

Na pitanje da li ima podršku koalicionih partnera za takve mere, prvi potpredsednik vlade je rekao da se još nisu o svemu dogovorili, ali da je uveren da i oni razumeju težinu situacije u koju je zemlja dovedena.

Vučić je dodao da očekuje dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU i da ne zna kako bi evropski zvaničnici bilo kome objasnili da ga Srbija nije zaslužila.

"Ako ne bude datuma, naše je da snosimo odgovornost za to, ali država je postojala i postojaće i posle toga", rekao je prvi potpredsednik vlade, ističući da se podrazumeva da će rekonstrukcije vlade biti.

"Ako ne bude izbora, svakako ćemo raditi rekonstrukciju, rekao je Vučić".

Širi kontekst menjanja svesti

Na pitanje čime nije zadovoljan u vladi, on kaže da nije zadovoljan angažmanom svih ljudi i da pri tom misli ne samo na članove vlade već i na javna preduzeća i javne ustanove.

On napominje da kada govori o promenama misli na širi kontekst menjanja svesti, što podrazumeva da plate moraju da se zarade.

Na pitanje o radu ministara iz reda SNS-a on je rekao da ne želi da njegov lični odnos bude presudni faktor i da su zato traženi rezultati koji će biti analizirani.

Na pitanje da li je izborni rezultat u Zemunu gde je SNS osvojila 51,83 odsto glasova dovoljan povod za izbore u Beogradu, lider naprednjaka Vučić kaže da se "partijskim uspesima ne rukovodi u vođenju državne politike".

Veliko poštovanje za vladiku Amfilohija

Zapitan da li očekuje da SPC ublaži stav o Kosovu posle njegovog razgovora sa vladikama, Vučić kaže da su "imali veoma produktivne razgovore i naišli na razumevanje gotovo svih vladika".

On je dodao da i dalje ima veliko poštovanje prema vladiki Amfilohiju, ali da i dalje postoje velike razlike u političkim stavovima.

Odgovarajući na pitanje da li ima podršku premijera Iviče Dačića da istraži aferu "Banana" u kojoj je on dovođen u vezu sa odbeglim narko-šefom Rodoljubom Radulovićem, Vučić je rekao da Tužilaštvo rešava taj problem i da misli da je u interesu Dačića da se taj slučaj reši.

Autor: 
RTV, Tanjug