You are here

Predstavnici vojvođanskog Fonda za razvoj poljoprivrede posetili su Stari Bečej i gazdinstvo Lasla Friša koje je upravo uz finansijsku pomoć Pokrajine gradi hladnjaču koja će biti značajna za razvoj ovog porodičnog imanja.

Friš na 1,2 hektara pod plastenicima gaji papriku ali i drugo povrće. Za opstanak na tržištu važno je da je u mogućnosti odjednom da plasira veliku količinu prvorazredne robe, zbog toga mu je neophodna hladnjača.

„Iz sopstvenih izvora ne bih mogao da ostvarim ovako veliko ulaganje, zbog toga je neophodno učešće na raznim konkursima, i iskoristiti mogućnosti koje nam pruža država, pokrajina, ili Fondacija Prosperitati“, kaže Friš.

Pokrajinski Fond za poljopirvredu i prethodnih godina davao je povoljne pozajmice poljoprivrednicima, u maksimalnom iznosu od 40 hiljada evra. Viktor Molnar, zamenik direktora Fonda kaže da su poljoprivrednici shvatili da je osim kvalitetne proizvodnje, potrebno obezbediti i dobro čuvanje i pakovanje kako bi uspeli plasirati robu na zahtevnija tržišta, kao što su veliki trgovinski lanci.

Aleksandar Bogdanović, predsednik vojvođanskog Fonda za razvoj poljoprivrede kaže da je prvi put ove godine, zahvaljujući naporima Sekretarijata za poljoprivredu, obezbeđeno osam miliona dinara bespovratnih sredstava, i finansiraju i kupovinu paleta za pakovanje.

Autor: 
Panon RTV