You are here

Gradska uprava je najavila da bi nemačka kompanija izduvnih cevi „Bojsen" mogla uskoro da otvori pogon u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku.

Očekuje se da ove godine bude potpisan ugovor o budućoj poslovnoj saradnji, za šta ima više zainteresovanih, dok će se prostor Industrijskog parka udvostručiti  i proširiti na preko 100 hektara.

U Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku zaposleno je više hiljada ljudi. Fabrike koje ovde posluju značajne su za gradski budžet. U bliskoj budućnosti novi investitor trebao bi da stigne u Suboticu.

U Industrijskoj zoni posluje osam fabrika koje zapošljavaju oko šest hiljada ljudi. Jedna od njih je i američka kompanija „Ametek", globalni proizvođač različitih motora.

„Ovde proizvodimo spektrometre za „Airbas" i „Boing", dok poslovne jedinice „Dunker" i „MAE" proizvode elektromotore vrhunskog kvaliteta" kaže Slobodan Anić, direktor „Ameteka" u Srbiji.

Preduzeća posluju na teritoriji od oko 60 hektara, ali bi želeli da ovaj prostore prošire, izjavio je za Panon RTV Akoš Ujhelji, član Gradskog veća zadužen za privredu. Dodaje da upravo pregovaraju sa „Bojsen" kompanijom.

„Pokazaćemo im mogućnosti u Subotici, po kojoj ceni mogu da obezbede radnu snagu, odnosno kolika su izdvajanja za različite infrastrukturne i komunalne troškove, i na osnovu toga će doneti odluku sa kojom veličinom investicije će doći u Suboticu" kaže Akoš Ujhelji, član Gradskog veća zadužen za privredu.

U Subotici ima oko 10 hiljada nezaposlenih, zbog čega je svaka nova investicija od ključne važnoti za grad. Cilj ovih investicija je i to da se smanji nezaposlenost, naglasio je Akoš Ujhelji.

Stručnjak iz jedne od ovih firmi održao je predavanje u Visokoj strukovnoj školi tehničkih nauka u Subotici. Industrijska zona u Malom Bajmoku sarađuje sa obrazovnim ustanovama. Sada sve češće firme kontaktiraju škole jer im je potrebna stručna radna snaga, izjavio je za Panon RTV Igor Firstner, direktor Visoke škole. Učestvuju u zajedničkim projektima, nakon kojih uspešni učesnici dobijaju i ponude za posao. I učenici iz Tehničke škole „Ivan Sarić" idu na praksu u preduzeća u Industrijskoj zoni, u kojima kasnije mogu da pronađu i zaposlenje.

 

Autor: 
Pannon RTV