You are here

Posledice subotnjeg grada

Subotica - Nakon sagledavanja posledica nevremena i grada (na slici) koji je tokom vikenda zahvatio okolinu Subotice, procenjeno je da se šteta naneta usevima kreće i do 80 odsto. Led koji je ponegde dostizao veličinu kokošijeg jajeta oštetio je useve na delu subotičkog atara od Novog Žednika, preko Višnjevca do Čantavira, a posebno je stradala pšenica, koju je grad prosto sasekao, uništivši već oformljene klasove.

Stradali su i kukuruz i suncokret, čiji je listove grad prosto pocepao, a uljana repica je u potpunosti uništena. Posledice grada su vrlo velike i na voćnjacima na Kelebiji i u Mikićevu. Ovakvo nevreme i takav intenzitet ledenih padavina ne pamti se u ovim selima.

Pitanje je da li bi šteta bila ovako velika da su sa nailaskom gradonosnih oblaka korišćene protivgradne rakete, koje su inače zatajile. U gradskoj službi za poljoprivredu navode da je u budžetu ove godine obezbeđeno preko 20 miliona dinara za nabavku protivgradnih raketa, koje su i postavljene u dvadesetak stanica u subotičkom ataru. Tokom subotnjeg nevremena one su delom i ispaljene, ali očito bez prevelikog efekta. Objašnjenje nadležnih je da problem predstavlja zakon, koji ne dozvoljava da se takve rakete koriste u pograničnoj zoni prema Mađarskoj. Da bi se to izbeglo, odnosno kako se ne bi ponovio slučaj Čantavira, Žednika, i drugih nastradalih naselja, lokalna vlast je započela razgovore sa županijom Čongrad o mogućem sporazumu o zajedničkom protivgradnom delovanju u ovom delu Mađarske i Vojvodine.

Autor: 
V. L., Danas