You are here

U Bačkoj Topoli su zaslužnima uručene nagrade „Pro Urbe", prigodne plakete i zahvalnice povodom proslave dana grada.

Prestižne nagrade „Pro Urbe" Bačke Topole su ove godine dodeljene književniku i istoričaru Laslu Pašćiku i direktoru Srpskog kulturnog centra "Vuk Stefanović Kardžić" Julijanu Racu. Nagrade su predate uz prisustvo republičkih, pokrajinskih i lokalnih funkcionera na svečanoj sednici povodom dana grada.

U okviru proslave dana grada održana je sveta misa u katoličkoj crkvi, a nakon toga su predsednik skupštine opštine Saša Srdić i gradonačelnik Gabor Kišlinder pozdravili učesnike svečane sednice koja je održana u pozorišnoj sali.

Laslo Pašćik je jedan od osnivača društva za proučavanje lokalne istorije vojvođanskih Mađara, a istaknuto deluje na području kulture i istorije. "Bezgranično volim svoj rodni grad. Kada smo se nakon penzionisanja vratili u Bačku Topolu, imao sam plan da uvek na različitim manifestacijama uvek nešto kažem što jača one koji tu žive. I ovde se rađaju ljudi koji umeju da stvore velike stvari za mađarsku kulturu, i to i rade" – rekao je prilikom preuzimanja nagrade Laslo Pašćik.

Prestižnu nagradu preuzeo je i Julijan Rac, za svoj doprinos kulturnom životu Bačke Topole. Plaketa Bačke Topole dodeljena je lokalnom udruženju poljoprivrednika "Gazdaker", vodnom inženjeru Lajošu Hovanju te Franciški Severić. Zahvalnicu gradonačelnika dobili su Lajoš Koša, Mirko Spasojević i Jožef Košpenda.

Na svečanoj sednici prikazan je i kratak film o prošlogodišnjim ostvarenim rezultatima u privredi. Gradonačelnik Gabor Kišlinder je rekao da taj posao neće stati, nastaviće se izgradnja prečistača, završena je planska dokumentacija za Venus i nakon zaključenja konkursa će sa započne izgradnja zatvorenih bazena. Istovremeno se uređuje i okolina jezera, a u industrijskom parku se grade tri fabrike i ima još dva zainteresovana preduzeća – dodao je gradonačelnik Bačke Topole.

Na svečanoj sednici nastupio je mešoviti hor Srpskog kulturnog centra "Stevan Sremac" iz Sente.

 
 

 

Autor: 
Panon RTV