You are here

Sa završetkom poslova na vodovodnu mrežu biće priključen bunar od oko sto metara dubine. Na taj način na duže vreme je rešeno snabdevanje sela vodom.

U Staroj Moravici počeli su radovi na puštanju u rad petog bunara pijaće vode. Bušenje bunara je već završeno, i uskoro počinje montaža.

Atila Šefer, predsednik Saveta mesne zajednice Stara Moravica kaže: „Ovaj bunar je važan za Staru Moravicu jer imamo vode, ali se pripremamo za period od 10, 20 ili više godina i za slučaj ekstremnih vremenskih prilika, kada bi teže došli do izvora, a na ovaj način na duži period možemo da obezbedimo vodu".

Bunar sa dubine od 96 metara na površinu u sekundi izbacuje 13 litara vode. Prve analize se pripremaju, uzeti su uzorci kvaliteta vode i šalju ih na analizu.

Za obezbeđivanje snabdevanja vodom u Staroj Moravici obezbeđeno je 8,5 miliona dinara. Nadležni kažu da tu nije kraj razvojnim planovima. U naselju će promeniti i staru vodovodnu mrežu.

„Za to postoji potreba iz dva razloga. Leti imamo problema u snabdevanju vodom, i zato je rukovodstvo mesne zajednice smatralo  da treba da se udružimo sada kada ima sredstava. To znači da je sada za 20 odsto veća količina vode, i da bez obzira na moguću sušu, neće biti prepreka u snabdevanju vodom. Ovo je dugoročno ulaganje, zato je opravdano da je sada urađeno", kaže Gabor Kišlinder, predsednik opštine Bačka Topola.

Osim toga Gabor Kišlinder je dodao da je prema prvim rezultatima voda iz bunara odličnog kvaliteta. 

 

Autor: 
Panon RTV