You are here

Sinoć je u Senti održan skup za poljoprivrednike na kojem su predstavljeni pokrajinski konkursi iz ove oblasti.

Rok za prijavljivanje na konkurs IPARD je do 26. februara, a podrška se kreće u iznosu od 5 do 700 hiljada evra. Srbija ima na raspolaganju 175 miliona evra, koje je potrebno utrošiti do 2020. godine. Izlazak na ovaj konkurs nije jednostavan jer se radi o administrativnim procesima po standardima Evropske unije.

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede Atila Juhas kaže da je jako važno da poljoprivrednici uzmu učešća na predavanjima, kao i da se pozovu i nezavisne kuće koje pišu konkurse jer će oni biti u prilici da proizvođačima ponude informacije koje su važne za pisanje projekata kao i uspeh na konkursu.

Pokrajinski konkursi će biti otvoreni od druge polovine februara i početka marta, a odnosiće se na sisteme za zalivanje, protivgradne mreže, plastenike i opremanje farmi. Pored toga, mladim poljoprivrednicima će biti pružena podrška i putem start-ap programa.

Zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Robert Otot je rekao da će ove godine, kao i prošle, proizvođači moći da konkurišu sa predračunom, a veliki deo su mlađi od 40 godina, kao i žene, koje mogu da dobiju povrat sredstava u većem procentu.

 

Autor: 
Panon RTV