You are here

Mladi se iseljavaju, oni koji su ostali, retko svraćaju do komšija jer su u svi u sličnoj situaciji. U Tordi već deset godina vode računa o ostarelima.

Torda deli sudbinu banatskih sela. Sa svega hiljadu stanovnika ovo je mađarsko ostrvo u srednjem Banatu koje se snažno osipa. Mnogo je praznih, zapuštenih kuća, i sve je više usamljenih staraca.

„Živim sama, deca su otišla u grad...Ovde su me ostavili samu. Ne mogu ništa dobro da kažem. Da li će doći? Rade tokom čitave godine, toliko da ne mogu doći, vezani su. Ovde u selu imam jednu unuku, ona me pazi", priča Margi Slacki iz Torde.

Predstavnici Mesne zajednice Torda tokom novogodišnjeg perioda potraže svoje najstarije sugrađane. Donesu im male darove, porazgovaraju o tome šta ih brine, o čemu razmišljaju. Međutim, i tokom godine pokušavaju da im pomognu.

„Selo stari. Nezavisno od tog što svake godine posećujemo sve više staračkih domaćinstava, mi to činimo sa velikom ljubavlju. Verujemo da mnogima, naročito starijima, dobro dođe da ih neko poseti, naročito ako žive sami" kaže Janoš Dobai, predsednik MZ Torda.

Jožef Karvak ima 84 godine i nedavno je sa suprugom Ilonom proslavio 60 godina braka. Oni su u srećnoj poziciji da im deca žive u komšiluku i posećuju ih. Ali, pažnja zajednice i njima prija.

„Imamo dvoje dece, sina i ćerku, četvoro unučadi i dvoje praunučadi. Kada se porodica okupi osećam kao da sam se podmladio", kaže Jožef Karvak.

U Tordi ima 40 stanovnika koji imaju preko 82 godine, ostarele koji su u stanju posećuje i poverenik za selo i služba medicinske nege.

 

Autor: 
Panon RTV