You are here

Dnevni list Mađar So u okviru svoje turneje sinoć se predstavio u Tordi pred punom salom, u okviru kulturnog programa i bogate tombole.

Predstavljanje dnevnog lista Mađar So dugi niz godina je jedan od važnih događaja u okviru torđanskih Dana kulture. Dnevni list, koji sledeće godine proslavlja 75 godina rada, nastavlja tradicionalno predstavljanje uživo svojih štampanih izdanja.

Glavna urednica Marta Varju: “Bili smo ovde i prošle i pretprošle godine, jer se od nas očekuje da ugradimo naše predstavljanju u Dane kulture u Tordi. Mi ovo činimo drage volje, jer nam je važno da upoznamo naše čitaoce. Uvek ih pitamo da li su zadovoljni sadržajem, šta ih interesuje. Dođe nam kao jedna vrsta istraživanja mišljenja na licu mesta.”

Dodatak dnevnom listu Sejač (Magvető) je posebno zanimljiv za Torđane, naime većina njih bavi se poljoprivredom. Urednik Atila Varga: “Ove susrete obično koristimo da se nađemo sa čitaocima licem u lice, da porazgovaramo o zajedničkim problemima. Istovremeno se formira interaktivni efekat između novinara i proizvođača, otvaraju se nove teme za pisanje.”

Tokom susreta uživo novinari su predstavili dodatke dnevnog lista Mađar So. Između ostalog, to su popularni Kalendar, izdanje za  2018. godinu i zbirke reportaža “U dijaspori” I. i II. deo. Urednik štvan Fodor: “Kad je završena prva zbirka, ispostavilo se da ima još dosta toga da se objavi, te sam završio i drugu. U njoj je predstavljeno i selo Torda. Praktično iz cele Vojvodine smo obuhvatili sva naselja dijaspore, gde je mađarsko stanovništvo u opadanju, i to smo pretočili u pisano izdanje u obliku knjige.”

U holu doma kulture upriličena je izložba fotografija sa temom prirode fotoreportera Jožefa Gergelja. U okviru programa pored lokalnih amaterskih izvođača nastupao je folklorni ansambl iz Novog Bečeja. Izveden je kratak skeč MađarZo Pištike (popularna rubrika u listu) u ulozi glumca Zoltana Molnara.

Janoš Dobai, predsednik MZ Torda: “Žive novine su popularne ne samo zbog nastupanja urednika i novinara Mađar So-a, već što su organizovane u okviru kulturnog programa i bogate tombole.”
Turneja dnevnog lista Mađar So nastavlja se u nedelju u Bogojevu, a u petak 6. februara u Pančevu.

 

Autor: 
Panon RTV