You are here

Vovjođanski baštovani ponovo su uspeli da dobiju nacionalnu nagradu za Najlepšu okućnicu u okviru programa za prekogranične Mađare. Koordinator takmičenja temerinsko Društvo prijatelja bašte je u okviru Dana bundeve proglasio regionalne pobednike, odnosno podelilo je priznanja za 36 vojvođanska baštovana koji su izdržali do kraja takmičenja.

U propozicijama nacionalnog programa određeno je da baštovani mogu da se takmiče u pet kategorija, a krajnji cilj je dobijanje nacionalnog priznanja. Pravo na to učešće stekli su samo pobednici regionalnih takmičenja.

Ovogodišnji pobednik u mini kategoriji je Magdonla Fusko iz Temerina, dok u normalnoj kategoriji pobednik je takođe iz Temerina, Katalin Farago. U kategoriji mešovitih ograđenih vrtova prvo mesto pripalo je Karolju i Eržebet Pinter. Radmila Farago i njena porodica već treći put osvajaju prvo mesto u Vojvodini u kategoriji ograđenih voćnih bašti, a u prethodne dve godine oni su bili pobednici i na međunarodnom tamičenju. 

Ove godine najviše priznaje dobio je Ferenc Lenđel koji se takmičio u kategoriji ograđenog povrtnjaka koji je prvo mesto osvojio i u međunarodnoj konkurenciji. Nagradu će preuzeti u nedelju u Budimpešti na Državnoj izložbi i vašaru poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Autor: 
Panon RTV