You are here

Gosti iz Mađarske, Rumunije i Vojvodine učestvovali su u takmičenju branju  kukuruza kao jednoj od najzanimljivijih manifestacija na devetom Festivalu kukuruza. Osim ovog takmičenja, bilo je niz pratećih programa.

Osim žetve, i skladištenje kukuruza je važan zadatak za poljoprivrednike na selu, često i zahtevniji od same žetve. To je posebno teško, ukoliko je vreme nepovoljno. Srećom klipovi se više ne skidaju ručno, a i berba se u subotu odvijala po letnjoj žegi.

Predsednik mesne zajednice Torda Janoš Dobai kaže „U životu seljaka u Tordi jesenji radovi važniji su od same žetve jer na ovoj teritoriji između 70 i 80 odsto kultura su jesenje. Smatramo da treba da negujemo tradiciju naših predaka i da je prenesemo mlađim naraštajima. Ova ideja se već devet godina realizuje i svake godine je sve sadržajnija“

Tradicionalan način berbe kukuruza nije bio lak posao, ali je seoska zajednica imala dovoljno snage. Veronika Tot iz Torde kaže „Nekada je bilo bolje, jer nije bilo zavisti. Nekada smo stajali jedno uz drugo kao ova zrna kukuruza i ispomagali se. Kada bi videli da je neko zaostao u poslu, a naš je gotov, onda smo uradili i njegov posao“.

Festival je otvorio Ištvann Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i SVM. „Na više različitih manifestacija i skupova građana imao sam prilike da da govorim o tome da razumemo one koji su pored svoje trepeze, odlučili da će negde drugde da žive. Ali naš je interes da onima, koji su odlučili da ovde žive,  pokušamo da pomognemo, da ovde puste korene, da ojačaju, i kao mala zajednica, i kao pojedinci i kao preduzetnici.“

Cilj ovakvih manifestacija je i da na kraju sedmice, na nekoliko dana, donesu dobro raspoloženje zajednici. Mikloš Lodi iz Feketića kaže: „Veoma volimo ovamo da dođemo jer imamo prilike da porazgovaramo sa ljudima koji su spremni da nam odgovore. Mnogo mi se dopada ovde u Tordi. Ima već tri ili četiri godine da svake godine dolazimo na ovo takmičenje u branju kukuruza.“

Bilo je prilike i za predstavljanje poljoprivrednih mašina koje su kupljene zahvaljujući pomoći Fondacije Prosperitati, a Balint Juhas, predsednik Fondacije je pozdravio prisutne „Ovo banatsko mađarsko selo može da se podiči sa 72 odsto uspešnosti u konkursima. U ovu mađarsku zajednicu stiglo je 46,5 miliona dinara pomoći i u trećem raspisu svaki prijavljeni iz Torde je uspešno konkurisao, tako da je uspešnost 100 odsto. Deo tog rezultata vidljiv je na polju pored fudbalskog terena, i možete biti ponosni“.

U okviru manifestacija održana je sveta misa, izložba ručnih radova, održano je takmičenje u kuvanju, u izboru za najbolju rakiju, a nastupila su i umetnička društva iz okoline. Održano je i podsećanje na dr Janoša Berenjija, koji je radio na oplemenjivanju biljnih vrsta.

Autor: 
Panon RTV