You are here

Velike štete prouzrokovale su letnje suše i u Temerinu, zbog toga je lokalna samouprava obrazovala komisiju da proceni razmere štete.

Ministarstvo poljoprivrede već je atare Žablja, Srbrobrana i Bečeja proglasio za opštine pogođene sušom, ali Temerin, koji je u središtu te teritorije još nije. Skupština opštine prošlog petka je formirala komisiju za procenu štete od elementarne nepogode, koja je već u utorak i sredu uradila procenu stanja poljoprivrednih useva, rekao je Laslo Tot, agronom.

Član komisije rekao je i da je kod soje šteta oko 60 odsto, kod kukurza 50 odsto, a kod šećerne repe da je stradalo oko 40 odsto useva.

Lokalna samouprava je osim procene štete od komisije tražila i da preporuče mere kojima bi se moglo pomoći lokalnim poljoprivrednicima, saznajemo od Roberta Pastora.

Predsednik Skupštine opštine kaže da je iskrsnula mogućnost da poljoprivrednici dobiju pomoć za jesenje radove, odnosno mogli bi biti umanjeni doprinosi za odvodnjavanje i imovinu. Veličina štete od suše prevazilazi mogućnosti lokalne samouprave, te je neophodna pomoć države, rekao je odbornik.

Autor: 
Panon RTV