You are here

Beograd - Posle pisanja Danasa da su političke stranke grubo narušile privatnost građana koji su im donirali novac tako što su objavile njihove lične podatke - jedinstvene matične brojeve i adrese stanovanja - na svojim internet sajtovima, DS, LDP i JS su ispravile grešku, zatamnivši ta polja u finansijskim izveštajima. To još nisu uradile SPS i SNS, koja, kako nam je rečeno, za to čeka saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije.

Kako je Danas prethodnih dana pisao, većina stranaka bila je „preterano revnosna“ u objavljivanju finansijskih izveštaja za 2012, pa su, izuzev DSS, SVM i SPO, na svojim sajtovima objavile i lične podatke svojih donatora, iako to nisu imale obavezu da urade. Većina njih je takav postupak obrazložila tvrdnjom da su pratile uputstva Agencije i da nisu imale nameru ništa da sakriju. Aleksandra Kostić, portparolka Agencije, za Danas kaže da ovo telo ni u jednom trenutku partijama nije reklo da objave sve podatke donatora.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, za naš list je ukazao na to da građani imaju pravo da zahtevaju brisanje, odnosno obustavu obrade podataka, kao i da mogu podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i da od političkih partija traže naknadu eventualne štete.

 

 

Autor: 
Danas, Lidija Valtner