You are here

U sećanje na Šandora Rožu, najvećeg bečara u nekadašnjim južnim krajevima, postavljena spomen tabla na ostrvcu u Ludaškom jezeru na Hajdukovu.

Festival Roža Šandor održan je treću godinu zaredom u organizaciji stanovnika Ašothaloma i nevladine organizacije iz Hajdukova nazvane po imenu ovog bećara. Celodnevna manifestacija okupila je brojne posetioce u okolini Komarac čarde na obali Ludaškog jezera.

Kuvarske ekipe koje su pripremale ovčiji paprikaš ujutru već od 8 časova prionule su na paljenje vatre. To je po tradiciji bilo jedno od omiljenih jela bećara. Više od 20 kuvarskih ekipa kuvalo je jedno od drugog finije jelo, od ukupno 100 kilograma mesa. Osim toga organizatori su još od 70 kilograma mesta kuvali ovčiji perkelt za goste.

Kuvari grupe „Jobaratok" stigli su sa Kelebije. Kristian Sarić i njegovo društvo već su u dobrom raspoloženju kuvali omiljeno bećarsko jelo. „Kuvamo s dobrom voljom, nadamo se da uspeh neće izostati". Učesnici objašnjavaju da jelo ne treba previše začiniti kako bi dominirao ukus ovčetine.

Za festival je pripremljena i spomen tabla sa imenom Šandora Rože koju je izdeljao Atila Kikić, zvanični subotički bećar.
„To je bila moja ideja da bi na ovoj tabli trebala da stoji i najčuvenija rečenica Rože Šandora „Kad sam rekao, rekao sam", kaže Atila Kikić.

Drvenu spomen ploču na ostrvce Šandor Roža u Ludašu postavili su Rudolf Šovenj, predsednik Skupštine mesne zajednice Hajdukovo i Laslo Torockai, predsednik opštine Ašothalom.

„Za nas je Šandor Roža jedna od najznačajnijih istorijskih ličnosti koji je živeo na teritoriji današnjeg Ašothaloma. On je inače rođen na salašima ispod Segedina, u okolini današnjeg mesta Reske i njegovi doživljaji vezani su za ovaj prostor" kaže Laslo Torockai.

Rudolf Šovenj naglasio je da je cilj festivala očuvanje uspomene na Šandora Rožu. „Na današnji dan postavili smo tablu sa njegovim imenom na ostrvu i sa tim mu odajemo počast".

Nekadašnji vođa bečara skrivao se na salašima u okolini Ludaša i Hajdukova. Na festivalu posvećenom Šandoru Roži čitav dan svirala je živa muzika, igralo se, održan je i prodajni vašar rukotvorina, i pokazano hobi streličarstvo.

Zainteresovani su mogli i čamcima da odu od ostrva na Ludašu koji je obrubljen trskom. Za najmlađe su bile organizovane i radionice ručnih radova. Deca su se zabavljala u tvrđavi na naduvavanje, podignuta je i nekadašnja jurta, dok su organizatori za gladne posetioce pripremili jela od ribe i ovčiji paprikaš.

 

Autor: 
Panon RTV