You are here

Zahvaljujući reformama u obrazovanju, u Senćanskoj gimnaziji postoje više mogućnosti za učenike zbog većeg broja izbornih predmeta, a profesori raspolažu sa više slobode tokom nastave – istakla je danas u Senti direktorka Senćanske gimnazije Eva Ujhazi na zajedničkoj konferenciji za novinare, koju su zajedno organizovali lokalna samouprava u Senti i gimnazija.

Član Opštinskog veća, zadužen za kulturu i obrazovanje Atila Perpauer saopštio je da je zgrada gimnazije obnovljena tokom prošle godine, a tokom nove školske godine biće obnovljeni i sadržaji nastavnog programa. Zahvaljujući mogućnostima na osnovu reforme obrazovanja u Srbiji, Senćanska gimnazija sa 140-godišnjom prošlošću sada je u mogućnosti da u budućnosti pruži nove mogućnosti učenicima – istakao je Atila Perpauer.

Direktorica škole Eva Ujhazi je dodala da učenici pored sadašnjih šestnaest predmeta mogu da biraju još između jedanaest novih predmeta, što je veoma bitno u pogledu profesionalne orijentacije i izbora fakulteta. Govoreći o novom sistemu mature, ona je istakla da od devet predmeta učenici moraju da polažu ispite obavezno najmanje iz tri predmeta, a ostale predmete mogu da biraju sami. Polaganje maturskog testa iz pojedinih predmeta trajaće po 240 minuta i biće organizovano u isto vreme u celoj Srbiji, a vrednovanje testova će biti obavljeno u posebnim centrima – najavila je Eva Ujhazi.

Autor: 
Vajdasag Ma