You are here

Subotica - Odlučnost države da stane na put kriminalu i svakojakim kršenjima zakona najilustrativnija je, čini se, u ažurnosti policije pri „hvatanju“ nesavesnih vozača, koji u naseljenim mestima voze 55 ili čak 60 kilometara na sat (inače, oni koji projure brzinom munje teško su uhvatljivi), pri odnošenju automobila parkiranih na zelenoj površini, koja je zelena samo u urbanističkim planovima, pri kažnjavanju pešaka koji pretrčavaju na crveno, ili vozača koji ne vezuju pojas...

Lista je impresivna, ali posebna specijalnost, bar subotičkih policijaca, jesu nesavesni seljaci koji voze neregistrovane traktore, traktore sa oštećenim svetlima itd, a koje izvršna vlast presreće po atarskim putevima i ekspresno šalje sudijama za prekršaje. Zadovoljenje pravde često, kako nam je rečeno u sudu, mora sačekati neku žetvu ili isplatu novca od letine, da bi seljaci mogli otkupiti svoju slobodu i izbegli utamničenje, jer posao na njivi čeka...

Poseban problem sa kojim se u okolini Subotice susreću jesu kazne za neregistrovane priključne mašine.

Policija - u cilju apsolutne pravičnosti i apsolutnog poštovanja zakona - seljake koji su se upravo uputili da nešto odtanjiraju ili zaseju sačekuje, strogo kontroliše i ukoliko njihova tanjirača ili sejalica nemaju papire o registraciji, logično, pišu kazne.

Kazne nisu ni prijatne ni male, pa su seljaci već odavno pristali da i te svoje skalamerije od priključnih mašina registruju, ali je to faktički i tehnički nemoguće. Većina tih mašina je stara i nema potrebne papire da bi bile registrovane, dok sa druge strane ni mnoge nove mašine ne odgovaraju tehničkim uslovima potrebnim za registraciju - recimo, ili nemaju sisteme za kočenje, ili signalizaciju i broj šasije, zbog čega ne mogu proći tehnički pregled. Policija je upoznata sa tim, kažu seljaci, ali ih i dalje kažnjava.

Slučaj je potom stigao do republičke skupštine, to jest do Odbora za poljoprivredu, kojem je poslanik SVM iz Subotice Arpad Fremond izložio čitav problem i kao dokaz priložio niz saobraćajnih kazni, što su članovi Odbora primili k znanju, ali zvanično, Odbor o tome još nije imao sednicu.

„Podneo sam i dve hiljade potpisa seljaka povodom ovog problema, i očekujem da će se nakon zasedanja Odbora nešto ipak rešiti“, kaže za Danas Arpad Fremond.

A rešenje može biti vrlo jednostavno, to jest Vlada može doneti odluku o izmeni Pravilnika o registraciji mašina, i propisi će tada biti zadovoljeni.

 

Autor: 
Danas, V. Laloš