You are here

Pomen službom koju je održao Arpad Edeš, kiškunhalaški reformatski sveštenik u Feketiću su se prisetili zbega na Marijin dan pre 170 godina.

Na Marijin dan, 23. januara 1849. godine, tokom mađarske revolucije i borbe za slobodu, pred srpskom vojskom koja je dolazila iz pravca Srbobrana, reformatsko stanovništvo Feketića moralo je da beži prema Kuškunhalašu i Šoltvadkertu. Atila Oros, reformatski sveštenik iz Feketića ovako je govorio: „Povodom ove prilike tu su i naša braća iz Kiškunhalaša. Želimo da se prisetimo, na ovom mestu poštovanja Isusa, jer mi reformatski hrišćani smatramo da je dobro prisećati se, dobar je osećaj, da postoje oni koji ne zaboravljaju tužan događaj. Isto tako naša hrišćanska dužnost je da se prisećamo".

Reformatski sveštenik Arpad Edeš iz Kiškunhalaša u molitvenom domu Reformatske crkve u Feketiću prisećao se zajedničke istorije dva naselja, na zbeg na Marijin dan i prihvatanje izbeglog stanovništva. „Mi smo družina u Hristu, zajedno u patnji, kao i pobedi koja stoji iznad. Gestovi ljubavi, ljubaznosti i gostoprimstva pomažu da preživimo strahote istorije i da iz toga izađemo kao pobednici u duši".

Ljubav je ono što obeležava i ovaj pomen 170 godina kasnije, izjavio je Jene Hajnal. Predsednik Mađarskog nacionalnog sveta je naglasio: „Bratska ljubav stanovnika Kiškunhalaša, njihov prijem i spas ondašnjih stanovnika Feketića, vraća veru i snagu i uverenje da nakon toliko godina, jednako je važna hrišćanska ljubav, staranje i pažnja, kao i volja da se međusobno pomogne i obrati pažnja na druge i njihove brige".

Pre 170 godina u čitavom mestu ostao je samo tadašnji sveštenik Jožef Berhidai Keresteš, koji je umro kao žrtva. Na njegov spomenik položeni su venci i odata je pošta. Jožef Koriž, mesni istoričar naglasio je: „Jožefa Berhidai Keresteša ubili su 23. januara 1849. godine, i to nakon što su stanovnici Feketića već otišli, a neki su već stigli do Kiškunhalaša i Šoltvadkerta".

Stanovništvo se u mesto vratilo oktobra 1849. godine. Ove godine meštani bi želeli nizom manifestacija da obeleže tu godišnjicu. Pomenu u nedelju u Feketiću između ostalih prisustvovao je i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

 

Autor: 
Panon RTV