You are here

Dvorište škole ispunili su kuvari i njihovi gosti koje su iz kotlića mamili mirisi svinjskog, goveđeg ili kokošijeg perkelta, ali i pasulja.

U dvorištu osnovne škole u Nosi organizovano je takmičenje u kuvanju pod nazivom „Hajdemo, Nosa, pecimo, kuvajmo". Penzionerka Eržebet Sič iz Hajdukova, svake godine dođe na ovu manifestaciju. Danas je spremala svinjski perkelt: „Ali, ne dolazimo zbog toga već da bi se ovde družili i razgovarali. Ne samo ovde, nego kada god u okolini ima slično kuvanje, mi idemo"

U dobrom društvu kuvao je i Roland Nosijan iz Bačkih vinograda. U kotliću se krčkao goveđi perkelt, koji je služen uz testo sa pavlakom i salatom. „Danas kuvamo na tradicionalan način, ništa nismo dodavali, radili smo na stari način. Malo začina, luka, ništa posebno nismo dodavali". 

Mesnu zajednicu Male Pijace predstavljala je Emeše Čongradac sa ekipom. Na nacionalnom kulinarskom takmičenju osvojili su prvo mesto, a svoje umeće predstavili su već i u Ukrajini, Slovačkoj i Mađarskoj. „Radim tokanj sa biberom (boršoš tokanj)  na domaći način, onako kako sam od mame naučila".

Ukupno 24 takmičara pojavilo se na nadmetanju, a većina ih je stigla iz severne Bačke. Na raspolaganju su imali četiri sata za pripremu jela. Elvira Kovač, organizator kuvarskog takmičenja u Nosi kaže: „Tema je bila slobodna, ali većina prisutnih kuva goveđi perkelt. Žiri je tročlani i ocenjuje sva jela, nezavisno od toga da li je neko kuvao pasulj ili govedinu".

Za prva tri nagrađena kuvara lokalni privrednici obezbedili su i nagrade.

 

Autor: 
Panon RTV