You are here

U Trešnjevcu je održana svečanost povodom završetka školske godine na kojoj je osnovnoj školi „Aranj Janoš" predata obnovljena školska zgrada.

Objekat nije bio u upotrebi nakon što su prošle godine pukle cevi, te su učenici zbog toga išli u susednu školu u Oromu. Od prvog septembra ponovo ih čeka sada obnovljena škola u Trešnjevcu.

U objektu je nekoliko dana pred kraj nastave, 6. juna prošle godine pukla cev usled čega su popucali zidovi i obrušili se, te je školska zgrada postala nebezbedna. Učenici iz Trešnjevca su tokom protekle školske godine na nastavu odlazili autobusima  u istureno odeljenje škole u Oromu.

„Teško je bilo jer smo morali ranije da ustanemo, bilo je i da sam skoro zakasnila na autobus, ali sam srećom uvek stigla", kaže Ana Balint.

Situacija uzrokovana pucanjem cevi pred izazove je stavila ne samo učenike, već i njihove roditelje i nastavnike. Od prvog septembra njihovi problemi su rešeni.

„Zgrada je završena još pre sedmicu ili dve, ali su poslovi oko potrebnih dokumenata oduzeli dosta vremena, bilo je i malo nerviranja, ali smo uspeli sve na vreme da završimo, imamo i sve dozvole za otvaranje škole", kaže Atila Vajda, direktor o.š. „Aranj Janoš" iz Trešnjevca.

Za obnovu škole pokrajinska vlada obezbedila je 24,5 miliona dinara, a opština Kanjiža dodatnih sedam miliona dinara. „Bez obzira što su se dobro osećali đaci u isturenom odeljenju, kao i nastavnici i pedagozi, i stvoreno  je zajedništvo u ustanovi, ali najbolje je ipak u svojoj kući. Dakle, đaci i pedagozi se vraćaju u školu u Trešnjevcu", rekao je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Vrpcu na obnovljenom objektu presekli su Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Miloš Kravić, predsednik Skupštine opštine Kanjiža. U svakom lošem, ima i ponešto dobrog, rekao je predsednik vojvođanske Skupštine.

„Ovu obnovu izazvalo je pucanje jedne cevi, što je po svemu jedan loš događaj, ali popravka štete značila je obnovu čitavog objekta u ukupnoj vrednosti od preko 30 miliona dinara", rekao je Ištvan Pastor.

Na obnovljenoj školi učenici su se zahvalili posebnim programom. 

 

Autor: 
Panon RTV