You are here

U malom mestu u opštini Novi Kneževac po sedmi put je održano narodno veselje povodom dana Sent Mihalja.

Susreti u Filiću  otpočeli su svetom misom, koju je između ostalih držao i Arpad Verebelji, župnik iz Doroslova.

Manifestacija je i ove godine održana u obnovljenoj Spomen kući Ric. Rozalija Teleki je objasnila da je to bila njena nekadašnja porodična kuća i da je ovo prilika za veliku radost u porodici jer je u selo došli rodbina i prijatelji koje dugo nije videla. „Velika je radost, posebno za mene jer je meni ostala  to kuća mojih predaka, mog oca.  Za nju su mi vezane mnoge uspomene, ovde sam išla u školu i svake godine ovo je veliki doživaljaj za nas koji smo ovde živeli, i do danas ovde živimo" kaže Rozalija Teleki iz Filića.

U kulturnom programu osim gostiju nastupila su i mesna folklorna društva, horovi i recitatori, a povodom jubileja u Spomen kući otvorena je i izložba.

„Ova manifestacija nije važna samo za stanovnike Filića već svima koji dolaze iz ovako malih mesta kao što je Filić jer možemo da pokažemo da nas ima mnogo, da se vezujemo za svoje korene i bar jednom godišnje da se vraćamo svojoj kući" kaže Nandor Ujhelji, predsednik Skupštine opštine Novi Kneževac.

Manifestaciji su prisustvovali  Judita Sabo Pirić, rukovodilac odeljenja za saradnju u državnom sekretarijatu za nacionalnu politiku, kao i Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta i nosilac liste „Mađarska sloga" koji je govorio na skupu.

„Verujem da se u poslednjih sedam godina dogodilo čudo, da ova zajednica koja je bila u opadanju, može da se okupi za Sent Mihalja, da se zajedno raduje, da se međusobno podržava, osnažuje, i da mališani okupljeni iz tri sela izvode narodne igre" rekao je Jeno Hajnal, nosilac liste „Mađarska sloga".

Održavanje manfiestacije pomogla je mađarska vlada, Mađarski nacionalni savet, opština Novi Kneževac, pokrajinski Sekretarijat za kulturu, informisanje i verske zajednice, kao i neprofitna organizacija „Svet rada".

 

Autor: 
Pannon RTV