You are here

Povodom obeležavanja Dana opštine Mali Iđoš, potpredsednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Snežana Sedlar, prisustvovala je danas svečanoj sednici Skupštine opštine Mali Iđoš.

Na svečanoj sednici, kojoj su prisustvovali i predstavnici ambasada Crne Gore i Mađarske, predstavnici pokrajinskih i opštinskih vlasti i institucija, mesnih zajednica, lokalnih organizacija i udruženja, verskih zajednica, prijatelji opštine i građani, predstavljeni su rezultati na planu razvoja opštine i planovi za naredni period.

U pozorišnoj sali Doma kulture, gostima i zvanicama je prikazan kratak film o investicionim aktivnostima i projektima koje je opština realizovala u proteklih godinu dana, kao i o budućim planovima. U prethodnom periodu, u Malom Iđošu, Feketiću i Lovćencu, realizovane su brojne infrastrukturne investicije koje su doprinele ekonomskom, kulturnom i prosvetnom razvitku opštine.

Opštinska uprava ima dobre odnose i saradnju sa višim nivoima vlasti i u proteklom periodu posvetila se manjim projektima, značajnim za njen razvoj. Zbog ograničenih finansijskih mogućnosti, opština redovno prati i aktivno učestvuje na republičkim, pokrajinskim i na konkursima prekogranične saradnje, što joj omogućava da uspešno realizuje brojne ideje. Nakon promotivnog filma, predstavnici opštine Mali Iđoš i opštine Galadoš iz Mađarske, svečano su potpisali Povelju o bratimljenju ove dve opštine. 

U kulturno umetničkom delu programa obeležavanja Dana opštine, na svečanosti je nastupila ženska pevačka grupa umetničkog društva „Petar Petrović Njegoš” iz Lovćenca, kao i učenice i učenici iz osnovnih škola u Feketiću, Lovćencu i Malom Iđošu. 

Pre 58 godina, 26-og novembra, stanovnici Malog Iđoša, Feketića i Lovćenca, odlučili su da samostalno stvore jednu opštinu i od tog dana, ovaj datum se proslavlja kao Dan opštine Mali Iđoš. Sedište opštine Mali Iđoš kojoj pripadaju i naselja Lovćenac i Feketić, je u Severnobačkom okrugu. Opština broji 12.500 stanovnika, od kojih većinu čine Mađari, Srbi i Crnogorci.

 
Autor: 
skupstinavojvodine.gov