You are here

Mađari u matici i širom sveta obeležavaju danas Dan žalost, 6. oktobar, u znak sećanja na 13 martira, generala mađarske revolucije i borbe za slobodu protiv austrijskih vlasti 1848-49 godine, koji su nakon sloma revolucije, 6. oktobra 1849. godine pogubljeni u Aradu, u današnjoj Rumuniji. Uz sećanje na 13 generala, odaje se i počast prvom premijeru prve odgovorne mađarske vlade, grofu Lajošu Baćanjiju (Batthyany Lajos), koji je tokom odmazde austrijskih vlasti pogubljen u Budimpešti.

Među pogubljenim generalima više njih je poreklom iz Vojvodine, gde se takođe obeležava Dan žalosti. U četvrtak posle podne u Adi su položeni venci na spomenik jednog od 13 martira, Janoša Damjaniča, uz prisustvo predstavnika organizacija i institucija iz Vojvodine.

Kako javlja saradnica portala „Vajdasag Ma“ (Vojvodina danas), prigodan program kod spomenika Janošu Damjaniču u centru Ade je održan u organizaciji Milecentenariumskog spomen-odbora, Kruga za negovanje tradicija „Vadvirag“ i Saveza vojvođanskih Mađara. Tom prilikom je predsednik Milecentenariumskog spomen-odbora Ferenc Gruber je istakao da osećanje zajedništva i međusobne odgovornosti bez sećanja na velikane ne bi imalo smisla.

Nakon polaganja venaca i prigodnog programa kod spomenika, u katoličkoj crkvi u Adi prikazana je sveta misa za martire-generale.

Autor: 
Vajdasag Ma