You are here

Delegacija Mađarskog nacionalnog saveta posetila je radove u Novom Kneževcu u dve obrazovne i jednoj umetničkoj ustanovi i razgovarala sa predsednikom opštine.

Rukovodstvo Mađarskog naionalnog saveta prvo se srelo sa Radovanom Uverićem, predsednikom opštine Novi Kneževac. Razgovaralo se o pomoći opštine razvoju obrazovanja i mogućnostima srednjoškolskog školovanja mađarske dece. Nakon toga posetili su stručnu školu „Dositej Obradović", predškolsku ustanovu „Srećno dete", kao i biblioteku „Branislav Nušić" gde su se uverili u poslove na obnovi koje finansira mađarska vlada posredstvom Mađarskog nacionalnog saveta.

„U ovoj opštini uvek su znali, šta su potrebe zajednice i šta je potrebno ovdašnjim Mađarima, i to su na taj način pripremili, da je Mađarski nacionalni savet mogao da se uključi i pomogne" rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. Mađarska vlada je posredstvom Mađarskog nacionalnog saveta pomogla obnovu učeničkih radionica u stručnoj školi, sređivanju toaleta u obdaništu, kao i unutrašnju rekonstrukciju biblioteke čija fasada je obnovljena pre nekoliko godina. U biblioteci je veliki metež, na sve strane se mogu videti gomile knjiga, ali u prostorije gde je već završena obnove unose knjige koje su digitalizovane i obeležene bar kodovima. Očekuje se da za mesec dana ponovo bude otvorena biblioteka „Branislav Nušić".

„Želili bi da obnovimo i kaštel u gradskom parku" kaže Nandor Ujhelji, predsednik Skupštine opštine. „U parku je i zgrada opštinskog pozorišta, i tokom leta tu bi organizovali manifestaciju „Đenđešbokreta" i „Durindo". Voleli bi do tada da ove objekte dovedemo u red. Najbitnije je trenutno pozroište da na odgovarajući način možemo da organizujemo predstave i ovde da prihvatamo gostovanja".

Uz pomoć matične države narednih sedmica trebala bi da počne i obnova kapele Talian na mesnom groblju.

 

 

Autor: 
Panon RTV