You are here

Suboticu su posetili Peter Ungar i Laslo Keresteš, predstavnici LMP koje je dočekao Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

Sa gostima iz Budimpešte, predstavnicima parlamentarne stranke LMP (Lehet más a politika ili Politika može biti i drugačija) razgovori su vođeni u sedištu SVM-a, a nakon toga posetili su i više obnovljenih subotičkih zdanja. Obišli su Sinagogu, zgradu vojvođanskih Mađara za kulturu, umetnost i obrazovanje, sedište Panon RTV-a, dok su u prostorijama Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku održali konferenciju za novinare.

Nakon posete obnovljenom  sedištu Panon RTV-a, delegacija LMP-a obišla je radove koji su upravo u toku na Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku.

U poslednjih nekoliko godina, ovo su bili prvi predstavnici mađarske političke opozicije koji su želeli da uspostave kontakt sa Savezom vojvođanskih Mađara, rekao je Ištvan Pastor. Predsednik SVM-a izrazio je zadovoljstvo što je došlo do susreta, uprkos tome što o mnogim pitanjima zastupaju različite stavove.

„Mi u Savezu vojvođanskih Mađara zainteresovani smo da održimo i jačamo Sistem nacionalne saradnje, (NER) jer kroz ovaj sistem mi možemo da se izdignemo. Nastojao sam tokom dana gostima da pokažem i nekoliko primera, i za nas je jasno da LMP kao opoziciona partija postavlja drugačije ciljeve" rekao je Pastor.

Lorant Laslo Keresteš, predsednik LMP-a smatra da je zadatak opozicije da čine suprotni pol NER-u. Takođe, da pitanje nacionalne politike treba da bude pitanje konsenzusa, dodao je. Rekao je da je tokom susreta započet razgovor o više aktuelnih pitanja.

„Naravno da je sada aktuelni zadatak izbor za nacionalne savete nacionalnih manjina, o tome smo razgovarali u prvom redu, zatim o izgledima za priključenje evropskoj uniji, o procesu evrointegracija, interesovalo nas je na koji način to sada ovde posmatraju" rekao je Lorant Laslo Keresteš, LMP.
Peter Ungar, poslanik LMP u državnom parlamentu smatra da ne treba Budimpešta da određuje mađarsku manjinsku politiku, već o tome treba zajednica da odluči.

„Treba saradjivati i sa pozicija vlasti i sa pozicija opozicije, i mi želimo u interesu nacije sa onima sarađivati, koje mađarska zajednica podržava, kako na izborima za nacionalne savete, tako i na pojedinim parlamentarnim i lokalnim izborima" rekao je Peter Ungar, poslanik LMP.

Na izborima održanim 8. aprila ove godine LMP je osvojio osam mandata u parlamentu Mađarske.

 

Autor: 
Pannon RTV