You are here

U parku ispred katoličke crkve spomenik, podignut u čast palim borcim i nestalim lokalnim Mađarima u prvom svetskom ratu, posle 70 godina ponovo stoji u svojoj veličini.

Prvi spomenik je srušen od strane partizana 1946. godine, tokom decenija ostalo je samo postolje. Obnavljanje je 2007. godine predložilo tadašnje rukovodstvo sela.
Na obnovljenom spomeniku stoji 69 imena Mađara, koji su u prvom svetskom ratu dali živote za slobodu. Đula Kiš, član UO SVM: “U proleće smo konkurisali kod Fondacije Betlen Gabor za obnovu spomenika i za tri meseca posle dobijanja sredstava uspeli smo završiti radove.”

Posle sedam decenija potomci na dostojanstven način mogu da odaju poštu svojim poginulim i nestalim precima – rekao je Mihalj Njilaš, član predsedništva SVM. “Realizuje se da možemo iz godine u godinu održati sećanje na borce koji su poginuli u prvom svetskom ratu, i da ih se setimo zajedno sa poginulima u drugom svetskom ratu, kao i danas.”

Mađarska vlada u značajnoj meri je podržala radove oko rekonstrukcije spomenika. Zoltan Maruža, zamenik državnog sekretara zadužen za obrazovanje, Mađarska: “U dvadesetom veku Mađarsku, tako i Srbiju i Hrvatsku u dva navrata su poharali ratovi, mnoge porodice su izgubile sinove, svaka zajednica nosi rane, zato je jako važno na dostojanstven način da ih se sećamo.”

Mađarska zajednica naselja nadomak Novog Sada u skorijoj prošlosti je pokazala više vrednosti, što može biti kao primer za celu Vojvodinu – rekao je Jene Hajnal, predsednik MNS: “Simbolizuje ponos i obavezu, koji su uvek bili karakteristični za budisavčane. Reč je o sveže naseljenom mestu, koji je tu u sred šume našao svoju baštinu i vrednosti, iako su bili u malom broju, opstali su kao Mađari.”

Spomenik je blagoslovio lokalni sveštenik Tibor Seleši, a meštani i istaknute ličnosti vojvođanske mađarske politike položili su vence. Nakon toga je na spomenik palim lokalnim borcima u drugom svetskom ratu položeno cveće.

 

Autor: 
Pannon RTV