You are here

Svečano je predat spomenik u Gunarošu. Spomenik je predao Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i SVM, a na svečanosti su prisustvovali Jene Hajnal, predsednik Mađarskog Nacionalnog Saveta i Arpad Fremond poslanik SVM u republičkom Parlamentu.

Pre ceremonije je održana sveta misa i nakon toga su prisutni prešli u park pored crkve gde je postavljen obnovljen barjaktar spomenik. On je izgrađen u Gunarošu između 1941-1945 godine, a nakon toga su ga za vreme komunizma srušili.

U Gunarošu većinsko stanovništvo čine Mađari, koji ljubomorno čuvaju svoju tradiciju i žele ih sačuvati za naredne generacije. Gabor Kišlinder, zamenik gradonačelnika, Bačka Topola: “Ovo nije prvi put da pokušavamo sačuvati istorijska nasleđa, renovirati za buduće naraštaje. Jesenas smo obnovili crkvu, prethodnih godina seoski dom, spomenike.”

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodina i SVM: “Važno je da su žitelji Gunaroša smogli snage i hrabrosti da obnove spomenik. Mislim da ovim doprinose jačanju reputacije Gunaroša. To je osećaj nacionalnoj pripadnosti. Danas, odnosno sutra, 4.juna se sećamo toga i ujedno proslavljamo.”

Autor: 
Panon RTV