You are here

U Vojvodini je danas otpočeo jesenji ciklus programa pod nazivom „2017-ta godina mađarskih preduzetnika van Mađarske" koji se odvija pod pokroviteljstvom državnog sekretarijata za nacionalnu politiku

Peter Silađi, zamenik odgovornog državnog sekretara otvorio je na svečanosti danas pre podne vojvođanski deo programa za teritoriju Karpatskog basena u okviru programa „2017-ta godina mađarskih preduzetnika van Mađarske" koju je proklamovao državni sekretarijat za nacionalnu politiku. Tokom dana vojvođanski preduzetnici će sa stručnjacima iz Mađarske raditi na razvijanju uspešnih projekata.    

Ova godina proglašena je godinom mađarskih preduzetničkih porodica, i u okviru toga 43 vojvođanske porodice dobile su materijalnu pomoć od mađarske države. Za njih je u sredu u Hajdukovu, u restoranu „Hedera" organizovana obuka uz učešće stručnjaka na temu kako da razvijaju svoje preudzeće, odnosno za početnike, kako da uhodaju porodični posao.

Subotički preudzetnik Silvia Šandor, vlasnik proizvodnje drvenih igračaka „Kockica" dobila je podršku u vidu proizvodnih mašina, računara i marketinškog predstavljanja: „Želeli bi da se razvijamo. U novima mašinama, i sa novim ljudima, i sa novim proizvodima. To nam je cilj", kaže Silvia Šandor.

Stručnjak za razvoj preduzetništva Anita Mesaroš donela je korisne savete vojvođanskim privrednicima: „Kada od jednog zaposlenog, preduzeće poraste na dvoje, sa petoro na desetoro, kako se za to treba pripremiti, kako kolege pripremiti na promene, i kako preduzeće voditi kroz te promene".

Petar Silađi, zamenik državnog sekretara za nacionalnu politiku u svom obraćanju rekao je da su uspešni vojvođanski privrednici nebrušeni dijamant. Mađarsko rukovodstvo smatra izuzetno važnim razvoj porodičnog preduzetništva Mađara van Mađarske. „U ovom porodičnim preduzećima hvala Bogu, najčešće se mađarski govori, mađarski razmišlja i porodica je u središtu, na prvom mestu. Nesumljivo je važan i rezultat, profit i napredak, ali osim toga, bitno je i odakle je došao taj preduzetnik i u kojim okolnostima radi".

Na konkurs je iz Karpatskog basena pristiglo 874 molbe, 185 projekata je bilo uspešno, od toga je 43 bilo iz Vojvodine, koji su dobili podršku u visini od 220 miliona forinti. Sa ovim pomažu porodicama i preduzetnicima da opstanu i da se održe, rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a. „Posebno me radosnim čini da su molbe stigle ne samo iz klasičnih preduzetničkih oblasti, poput poljoprivrede, prerađivačke industrije, već i u na polju istraživanja ima takvih firmi koje se bave inovacijama".

Pastor je dodao da su to takve porodične firme koje razmišljaju o razvijanju i primeni novih tehnologija.

 

Autor: 
Panon RTV