You are here

Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu gradske organizacije SVM Novog Sada sumirani su rezultati prošlogodišnjeg rada.

Funkcioneri Saveza vojvođanskih Mađara podsetili su na postignute rezultate i predstavili planove za sledeću godinu. Za 2017. godinu je predsednica gradske organizacije Lenke Erdelj rekla kako je za novosadsku organizaciju to bila godina borbe i uspeha. Navela je inicijativu za postavljanje uličnih tabli na mađarskom jeziku, kao i postavljanje spomen-obeležja nevinim žrtvama 1944-45, kao i za nevine žrtve Prvog svetskog rata u Budisavi. Erdelj je naglasila da i ubuduće žele da neguju usku saradnju sa kulturnim institucijama, planira se potpuna obnova kulturnog centra "Šandor Petefi" za koji će se sledeće godine izraditi planska dokumentacija, a zatim slede građevinski radovi kako bi zgrada spremno dočekala godinu u kojoj će Novi Sad biti evropska prestonica kulture.

Državna sekretarka za obrazovanje Anamarija Viček je takođe proteklu godinu ocenila uspešnom za SVM. Svi zacrtani ciljevi i zadaci za koje se zajedno borimo samo onda mogu da uspeju ako svako učini korake koji su neophodni iz njegove nadležnosti i to se pokazalo i po pitanju zakona o obrazovanju koji je ministarstvo poslalo skupštini – rekla je Viček.

Na prijemu je bio prisutan i evroposlanik Andor Deli koji je izjavio da je Evropska Unija za drugo polugođe stavila na dnevni red pitanje proširenja, što za Srbiju može da donese značajne promene, a time i za vojvođanske Mađare. Nama je jako važno da Srbija ostane na tom putu evrointegracija, u tome vidimo zalog opstanka naše zajednice – dodao je Deli.

Republička poslanica Elvira Kovač je govorila o potencijalnim izborima sledeće godine. Pripreme za izbore u Mađarskoj su već počele pre više nedelja. Vršimo velik terenski rad, registrujemo glasače za izbore u Mađarskoj koji još nisu registrovani, a kada stignu glasački listići onda ćemo im opet pomoći. Ujedno se spremamo i za izbore za Mađarski nacionalni savet, a tokom proteklih 10 godina je u Srbiji bilo 5 republičkih izbora, dakle ni to se ne može isključiti – zaključila je Elvira Kovač.

 

 

Autor: 
Panon RTV