You are here

U opštini Novi Kneževac je ove godine 17 đaka mađarske nacionalnosti krenulo u prvi razred osnovne škole. Brojčano deluje malo, ali ipak više od prethodne godine. Đaci prvaci su u petak preuzeli poklon pakete Mađarskog Nacionalnog Saveta.

Đaci i roditelji se raduju paketima i njenim sadržajem, kojima su umanjeni njihovi izdaci oko nabavke školskih pribora.

Nandor Ujhelji, predsednik opštinske organizacije SVM, Novi Kneževac  je prvi pozdravio đake i roditelje: “I ove godine imamo dva odeljenja. Jedno odeljenje je u Novom Kneževcu i jedno naizmenično svake godine u Majdanu ili Banatskom Aranđelovcu, gde su spojeni razredi. U Banatskom Aranđelovcu ove kao i prošle godine u Majdanu imamo 4 prvaka, a u Novom Kneževcu 13, dva više nego prošle godine.”

Za Aniko Jeras, predsednicu Izvršnog odbora MNS i stanovnicu Novog Kneževca je posebno važno da u svom rodnom gradu deca mađarske nacionalnosti pohađaju nastavu na maternjem jeziku: “Na žalost ne možemo reći za svaku opštinu,ali što se tiče opštine Novi Kneževac, ovo je pozitivno, da se broj prvaka povećava kako u Novom Kneževcu, tako u okolnim selima.”

 

Prema podacima iz lokalnog vrtića, sledeće godine će se broj prvaka povećati za još dvoje. Na podeli školskih paketa MNS-a đake prvake pozdravila je i Ester Mihok Kucora, novokneževačka članica MNS, a prisustvovao je i Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Autor: 
Panon RTV