You are here

Uprkos promenljivom vremenu, žeteoci su danas imali sreće. U narodnim nošnjama su predstavili tradicionalno košenje žita na poljima Mužljanskih ritova.

Žeteoci ovih dana prvenstveno posmatraju nebo. Mnogi prijavljeni za dvodnevno takmičenje žetelaca u Mužlji neće doći baš zbog kiše. Manifestacija je otvorena danas u 10 sati kulturnim programom ispred sedišta KUD “Šandor Petefi”,  nakon čega je povorka žetelaca u narodnim nošnjama krenula na polja pod pšenicom u Mužljanskim ritovima. Pre samog takmičenja predstavljen je tradicionalni žetelački doručak.
“Pripremila sam domaći hleb, slaninu, sir, kobasicu, paradajz, papriku, krastavac kiseljen na suncu, čvarke, kuvana jaja, kolače i peciva”, ponosna je Magdolna Nađ iz Skorenovca. Sveštenik Stojan Kalapiš je osveštao žitna polja, novi hleb i takmičenje je moglo početi. Takmičenje je otvorio zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Robert Otot. “Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu iz godine u godinu prati ovakva dešavanja i podržava tradicionalne manifestacije putem konkursa. Prepoznali smo da je malim zajednicama ovo jako važno, kako u pogledu očuvanja tradicije, tako i za očuvanje zajednice.” 15 godina počeo da radi na porodičnoj farmi. “Žetvu samo počinjali krajem juna, početkom jula. Prvo raž, pa ječam, pšenica i na kraju zob. Jedan za drugim smo redom radili. Nije bilo kombajna, nego sve ručno košenje.” Do sada je oko 60 odsto pšenice uskladišteno. Stručnjaci predviđaju prosek oko 6 tona po hektaru. U mužljanskom ritu planiraju završetak žetve krajem sledeće nedelje. “Kao i prethodnih godina, prihod pšenice, naročito na mužljanskim poljima ima prosek. Činjenica da je ove godine bilo puno kiše, tako i hektolitar opada a sa njim i težina pšenice. Dakle ove godine će verovatno prinos biti za 20 odsto manji”, kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Mužlja Ervin Palatinuš. Ove godine je u srednjem Banatu posejano 56 hiljada hektara pšenice, što je za 15 odsto više u odnosu na prethodne godine.

 

Autor: 
Panon RTV