You are here

U Kuli se održavala 19. Međunarodna izložba ručnih radova u organizaciji Saveza ljubitelja ručnih radova,  koju je otvorio Karolj Valka, potpredsednik Mađarskog kulturnog centra “Nepker” iz Kule: “Mi koji se bavimo  kulturom i čuvanjem nasleđa, bitne su nam stare stvari, jer preko  ovakvih događaja uspevamo sačuvati tradiciju naših baka i prabaka.”

Na izložbi koja se svake godine održava u drugom gradu, predstavljeni su ručni radovi 1500 izlagača iz 37 opština .

Juliana Kiš, predsednica Saveza ljubitelja ručnih radova: “Naše vezilje su uglavnom starije žene, mlađi su pretežno u folklornim i pevačkim sekcijama. Jako sam zadovoljna izložbom, ima prelepih radova, novih motiva, koje možemo naučiti.”

Gosti izlagači iz pobratimskog grada Kaloča iz Mađarske prvi put učestvuju na izložbi, Aniko Farkaš: “Na starim kaločanskim motivima uvek je cveće žita dominiralo, paprika se pojavila zadnjih godina i uvrštena je kao detalj motiva na stolnjacima.”

 

Hajnalka Kanjo, vođa grupe vezilja: “Kako sam pregledala ove divne radove, mogu da budem mirna. Razmišljam, kako je ovo vredelo organizovati, da svi vide ovu bogatu i raznovrsnu ponudu ručnih radova.”

Na kraju izložbe su podeljeni pehari i diplome za najbolje radove.

Autor: 
Panon RTV